Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministar Ružić sa sindikatima prosvete o sankcionisanju nasilja u školama; Aktiv direktora: Kazniti vinovnike nasilja nad profesokom - | K-013 Portal

Ministar Ružić sa sindikatima prosvete o sankcionisanju nasilja u školama; Aktiv direktora: Kazniti vinovnike nasilja nad profesokom

ružić,sindikati, prosveta

Na sastanku ministra prosvete Branka Ružića sa predstavnicima reprezentativnih sindikata dogovoren je rad Radne grupe za prevenciju i sankcionisanje nasilja u školama koja će razmatrati predloge i ideje za usavršavanje sistema podrške prevenciji i rešavanja nasilja u školama i većeg poštovanja reda i rada u njima, a u koju će biti uključeni i predstavnici sindikata.

„U ovom momentu najvažnije je da osiguramo da se sve što je propisano primenjuje, a Radna grupa će, siguran sam, u najkraćem roku proceniti i šta je najbolje preduzeti od novih mera kako bismo pomogli učeniku, odnosno nastavniku nad kojim se vrši nasilje“, rekao je ministar.

On je dodao da će se jednaka pažnja posvetiti i unapređenju vaspitnog rada sa učenicima koji izvrše nasilje, jer i njima treba pomoći da se, kako kaže, vrate na dobar put.

Predstavnici sindikata su u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija izrazili potrebu da se ponovo pokrene dijalog o uvođenju platnih razreda i platnih grupa. Predstavnici Ministarstva finansija su rekli da je budžet u skupštinskoj proceduri i da će biti povišice za prosvetne radnike od 12.5% , a da će o sledećim eventualnim povećanjima biti razgovora.

U toku je prikupljanje informacija po školama za raspisivanje šeste faze konkursa za zapošljavanje za 50% i više norme, čime će se od prve faze do danas ukupno zaposliti oko 17 hiljada prosvetnih radnika za stalno.

Aktiv direktora: Kazniti vinovnike nasilja nad profesokom

Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola u Trsteniku osudio je danas nasilje nad profesorkom u Tehničkoj školi i zatražio da se najoštrije kazne vinovnici takvog čina i da se zakonskom regulativom reguliše da prosvetni radnici imaju veće mogućnosti da budu zaštićeni od takvih slučajeva.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk, koja je inicirala sastanak Aktiva, podržala je napadnutu profesorku i navela je da je nedopustivo da neko bude izložen nasilju i da se oseća nebezbedno u svom okruženju i na radnom mestu.

"Ovo je naša poruka da smo rešeni da zajedničkim naporima iskorenimo nasilje i iz naših škola i iz našeg društva", kazala je Turk novinarima posle sastanka.

Dodala je da institucije, prosvetni radnici i roditelji treba da budu jedinstveni u borbi protiv nasilja, jer je reč o mladim ljudima koje treba edukovati i usmeriti na pravi način.

"Na ovom zadatku prosvetni radnici imaju neprocenjivu ulogu, oni našoj deci prenose znanje, uče ih međusobnom uvažavanju, toleranciji i korišćenju sopstvenih potencijala i zato je naša obaveza i dužnost da prosvetnim radnicima ukažemo neophodno poštovanje, podršku u svom poslu, kroz institucije i u svakom danu kako bismo na ovom našem zajedničkom zadatku istrajali", navela je Turk.

Istakla je da je poruka Aktiva direktora da se nasilje ne sme ponoviti, te da ovo treba da bude poslednji slučaj da je neko bio izložen nasilju bilo koje vrste.

Direktor Gimnazije "Vuk Karadžić" i predsednik Aktiva Aleksandar Srećković uputio je podršku napadnutoj profesorki i naveo da niko ne podržava nikakav vid nasilja.

"Zahtevamo da se najoštrije kazne vinovnici ovakvog čina i da se što pre reši zakonskom regulativom da prosvetni radnici imaju veće mogućnosti da budu zaštićeni od ovakvih slučajeva. Nadamo se da će koleginica brzo da se oporavi i dajemo veliku podršku njoj i kolektivu tehničke škole", naveo je Srećković.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS