Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministarstvo rudarstva i energetike: Poštuju se mere za smanjenje štetnih gasova - | K-013 Portal

Ministarstvo rudarstva i energetike: Poštuju se mere za smanjenje štetnih gasova

Ministarstvo rudarstva i energetike: Poštuju se mere za smanjenje štetnih gasova

Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) saopštilo je da EPS i i ostale energetske kompanije apsolutno postupaju u skladu sa merama predviđenim Nacionalnim planom za smanjenje emisije štetnih gasova (NERP) odgovarajući na pismo Energetske zajednice u kojem se tvrdi da Srbija nepotpuno primenjuje odredbe Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje.

Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP), usaglašen je između Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine i svih kompanija koje posluju u energetskom sektoru Srbije, navodi se u informaciji Ministarstva rudarstva i energetike.

„Ono što kao Ministarstvo rudarstva i energetike odgovorno tvrdimo je i da Elektroprivreda Srbije i ostale energetske kompanije, apsolutno postupaju u skladu sa merama koje su predvidenje NERP-om, i da sprovode projekte koji se odnose na domen iz tog plana“, preciziralo je Ministarstvo.

Kada je u pitanju usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija, odgovor na to pitanje trebalo bi zatražiti od Ministarstva zaštite životne sredine, u čijoj je nadležnosti da bude predlagač prema Vladi Republike Srbije, saopštilo je MRE.

Sekretarijat Energetske zajednice poslao je u sredu uvodno pismo Srbiji zbog nepotpune primene Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje.

Direktivom koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine za postojeća velika postrojenja za sagorevanje utvrđena je alternativa, bilo da poštuju granične vrednosti emisije SO2, NOk i čestica PM na nivou pojedinacnih postrojenja ili da se primeni Nacionalnog plana smanjenja emisije (NERP).

„Svako postrojenje mora biti pokriveno bilo kojom od dve mogućnosti. Od 16 postojećih velikih postrojenja za sagorevanje u Srbiji, devet je u domenu predmeta za rešavanje spora“, navodi se u informaciji koju je Energetska zajednica objavila na svom sajtu.

Sekretarijat Energetske zajednice podsetio je da je Nacrt NERP-a Srbiji odobren 2016. godine, i dodao kako je „proteklih godina Sekretarijat više puta pozivao nacionalne organe na njegovo usvajanje, što se, međutim, nije dogodilo“.

(Tanjug, foto: RSE)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city