Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Može li minimalac da poraste preko 30.000 dinara? - | K-013 Portal

Može li minimalac da poraste preko 30.000 dinara?

Minimalac u Srbiji

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2020. godinu počinju danas, a za stolom će se naći predstavnici Unije poslodavaca, sindikata i ministarstava finansija i rada.

 

Sadašnji iznos minimalca u Srbiji je 27.890 dinara a prema zvaničnim podacima prima ga 350.000 hiljada zaposlenih, dok sindikati tvrde da je taj broj oko 400.000 radnika.

Unija poslodavaca prelimirano pristaje na povećanje „minimalca“ na približno 30.000 dinara, rekao je za TV Prva direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

Kako je rekao, ako se traži povećanje preko tog iznosa onda će Unija od države tražiti ustupke u smanjenju poreza i doprinosa na zarade.

On smatra da bi se tim smanjenjima deo privrede, a pre svega mali poslodavci koji zapošljavaju do 10 radnika, privukli da iz sivih pređu u legalne tokove što bi vodilo povećanju uplata poreza i doprinosa.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić podsetila je da je Socijalnoekonomski savet već postigao dogovor da do 2021. godine minimalna cena rada u Srbiji dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe i iznela procenu da bi minimalac sada morao da dostigne 85 odsto vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Ona je ocenila da bi minimalna cena rada u Srbiji za sledeću godinu trebalo da bude 34.000 dinara i dodala da će biti neuspeh ako minimalac bude bio ispod 33.000 dinara.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.