Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Muslimani u Srbiji slave Kurban bajram - | K-013 Portal

Muslimani u Srbiji slave Kurban bajram

Kurban bajram

Muslimani u Srbiji danas slave prvi dan jednog od dva najveća praznika u Islamu - Kurban bajram ili praznik žrtve.

Jutarnjom molitvom islamski vernici širom sveta počeli su četvorodnevnu proslavu Kurban bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika.

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva - Bajram namaz. Za muslimane, ovo su dani hadža, kurbana, veselja i dobrih dela.

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je Kurban Bajram svim građanima islamske veroispovesti, uz poruku da ne zaborave da je čovek čoveku najveći dar od boga.

"U islamskoj tradiciji, dan radosti u kojem se ostvarilo zajedništvo je upravo dan Bjarama, koji je pred nama. Zato, vi, koji znate veličinu zajedništva i živite u miru u svom domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj Bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, komšijama i prijateljima", rekao je Nasufović u bajramskoj poslanici.

Kurban bajram čestita se rečenicom "Bajram šerif mubarek olsun" što u prevodu znači "neka bude čestit i blagosloven Bajram".

Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana deli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Inače, hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza za punoletne pripadnike islamske vere, ukoliko su u mogućnosti finansijski da podnesu taj trošak, a da ne dovedu u pitanje normalan život porodice.

Na hadžiluku u Saudijskoj Arabiji ove godine okupilo se više od dva miliona muslimana.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban bajram uvek pada dva meseca i deset dana posle Ramazanskog bajrama.

Praznik traje četiri dana, a kao žrtva se prinosi ovca ili goveče, što znači približavanje Bogu približavanjem ljudima.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS