Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na današnji dan pre 64 godine u Kragujevcu proizveden prvi fića - | K-013 Portal

Na današnji dan pre 64 godine u Kragujevcu proizveden prvi fića

Na današnji dan pre 64 godine u Kragujevcu proizveden prvi fića

Po licenci italijanskog "Fiata" prvi "fića" je proizveden na današnji dan, 18. oktobra 1955. godine i proizvodio se narednih 30 godina, do novembra 1985, kada je iz "Zastave" izašao poslednji.

Ukupno je proizvedeno 923.487 primeraka ovog automobila koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu. O tome kolika je bila njegova popularnost govori i činjenica da je snimljen i istoimeni danas kultni film sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.

Njegova preteča nastao je 1936. godine, kada je FIAT-ov inženjer Dante Gikosa konstruisao legendarni Topolino. Od Gikose je zahtevano da, na platformi Topolina, konstruiše novi mali gradski automobil za četiri osobe.

Prvi "fića" proizveden 1955.godine u Kragujevcu je imao 767 kubika i samo 29 konjskih snaga. Osim Italije i Jugoslavije, popularni "fića" se proizvodio i u Austriji, Španiji i Argentini, i ukupno je sa proizvodnih traka izašlo 2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.

Onaj poslednji sa proizvodnih traka kragujevačke "Zastave" je izašao 18.novembra 1985. godine i bio je crvene boje.

(Kurir)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.