Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na jesen počinje gradnja centra za Alchajmer u Vršcu - | K-013 Portal

Na jesen počinje gradnja centra za Alchajmer u Vršcu

Alchajmer

Već na jesen 2020. Vršac će dobiti prvi Centar u Srbiji za obolele od Alchajmerove bolesti, piše Ekapija.

Ovaj objekat čija je planirana površina 1.000 m2, imaće smeštajni kapacitet za 30 lica i gradiće se u sklopu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović".

Početak izgradnje planiran je za oktobar 2019. godine, budući da je SB "Dr Slavoljub Bakalović" već dobila građevinsku dozvolu i izradila Projekat za izvođenje.

Procenjena vrednost investicije u objekat je 550.000 EUR, a ona se, kao i ceo prekogranični projekat "Zdravo starenje i demencija - bolji život" čija ja ukupna vrednost 1.175.580 EUR, većinski finansira iz IPA II fonda Evropske unije, putem INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija.

U Srbiji više od 160.000 obolelih od Alchajmera

Demencija je jedna od najrasprostranjenijih mentalnih bolesti. Procenjuje se da oko 16% populacije preko 70 godina starosti boluje od neke vrste kongnitivnog oštećenja/poremećaja.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji između 6 i 8% (ili 160.000) osoba starijih od 65 godina boluje od Alchajmerove bolesti, dok svaka deseta osoba ima neku vrstu demencije.

Posle 80. godine života, procenat obolelih od demencije je od 30 do 40% .

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.