Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Na posao od 7 do 9: Pola Srbije radiće FLEKSIBILNO? - | K-013 Portal

Na posao od 7 do 9: Pola Srbije radiće FLEKSIBILNO?

Na posao od 7 do 9: Pola Srbije radiće FLEKSIBILNO?

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će  ministarstvo na čijem je čelu predložiti svim državnim organima uvođenje fleksibilnog radnog vremena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vreme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

„Mi smo analizirali korišćenje fleksibilnog radnog vremena, kako u inostranstvu, tako i velikim kompanijama. Uočili smo pozitivne efekte, od toga da su radnici bili zadovoljniji i efikasniji, do ušteda. Prirodno je da smo mi prvi koji smo to uveli i koji ćemo analizirati rezultate i da to bude model kako će svi drugi raditi ako se pokaže efikasnim“, objasnio je Đorđević.

Rekao je da ne sumnja u uspešnost fleksibilnog radnog vremena, ističući da je Ministarstvo bilo suočeno sa konkretnim problemom da su centri za socijalni rad i neka odeljenja u opštinama imala isto radno vreme, te su svaki dan dolazila rešenja pred kraj radnog vremena, zbog čega je postojala potreba da neki ljudi ostaju prekovremeno i da se plaćaju prekovremeni sati.

„Sada će rukovodioci moći bolje da organmizuju radno vreme, i da nekima kažu da dolaze kasnije. Oni će biti zadovoljniji, a imaće svojih osam sati rada“, rekao je ministar.

Đorđević je istakao da je ovo prva mera u cilju poboljšanja zadovoljstva zaposlenih na radnom mestu i dodao da Ministarstvo gleda i osluškuje sve što se u oblasti rada čini u inostranstvu, ali dodaje da naša zemlja nema luksuz da eksperimentiše previše, već želi da koristi tuđa iskustva i da budemo pametni bez „dečijih bolesti“.

„Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske resurse kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji“, istakao je Đorđević dodajući da će fleksibilno radno vreme biti predlog Ministarstva za sve državne organe.

(Tanjug)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.