Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nakon današnjeg zemljotresa, mogu se očekivati stotine manjih - | K-013 Portal

Nakon današnjeg zemljotresa, mogu se očekivati stotine manjih

Nakon današnjeg zemljotresa, mogu se očekivati stotine manjih

U Albaniji i u regionu će seizmička aktivnost posle jutrošnjeg zemljotresa trajati mesecima, te će se tako posle glavnog udara dogoditi stotine i stotine naknadnih, kaže seizmolog Branko Dragičević.

On je za Tanjug rekao da je posle glavnog udara registrovano 50 do 60 udara manjeg intenziteta od glavnog, čija je magnituda bila 6,4 jedinica po Rihteru.

"Zemljotres ne možemo posmatrati u jednom trenutku, to je prikupljanje energije mnogo godina pre nego što se dogodi glavni udar i oslobađanje preostale seizmičke energije danima i mesecima nakon toga", objašnjava Dragičević.

Ovo je, kako kaže, bio jedan od najsnažnijih zemljotresa na prostorima Albanije u poslednjih 30-40 godina.

Upitan da li se zemljotres može očekivati i na prostoru Srbije i regionu, on je rekao da će se i na našim prostorima događati zemljotresi, ali ne ovakvih magnituda.

"Naš najjači zemljotres može imati magnitudu do 6 jedinaca Rihterove skale. Kakve će posledice imati, zavisi od toga da li se dogodio u naseljenom području, u kom dobu dana je bio, kao i kakvi su objekti", rekao je on.

Objašnjava da se zemljotresi ne mogu predvideti, da nemaju sezonu u godini tokom koje se dešavaju, kao i da ne daju vremena za evakuaciju.

Od zemljotresa se treba, kaže, štititi pre nego što se dogode.

Jedna od mera zaštite je da se grade objekti koji su seizmički zaštićeni kao i da se jačaju institucije koje će uspeti da snize rizike i posledice zemljotresa.

Zemljotres u Albaniji, čiji je epicentar bio u Draču, osetio se u celom regionu pa tako i u Srbiji.

Dragičević je podsetio da se pre dva meseca dogodio zemljotres u okolini Drača snage 5,4 Rihtera i da je tada 70 ljudi povređeno, a 500 kuća oštećeno.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.