Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Niko ne zna koliko tačno ima državnih preduzeća u Srbiji - | K-013 Portal

Niko ne zna koliko tačno ima državnih preduzeća u Srbiji

Niko ne zna koliko tačno ima državnih preduzeća u Srbiji

U Srbiji ne postoji jedinstvena lista sa državnim preduzećima na republičkom i lokalnom nivou, uključujući i ona u kojima je država manjinski suvlasnik. 

Zato je Vlada Srbije letos obećala MMF-u da će do kraja oktobra napraviti jedinstvenu listu državnih preduzeća u kojima je država suvlasnik najmanje 10 odsto vlasništva i koja su uključena u komercijalne poslove, kako  na lokalnom tako i na republičkom nivou.

Kako se navodi u izveštaju MMF iz jula, u Srbiji postoji više lista sa državnim preduzećima koje se ne ažuriraju redovno, niti su javne. Postoje dve vrste ovakvih preduzeća, regularna državna i javna preduzeća kojima se upravlja na osnovu zakona o javnim preduzećima.

Javna preduzeća, navodi MMF, imaju mnogo manje autonomije nego regularna državna preduzeća i za poslovne odluke kao što povećanje cene, ulaganje u druge kompanije ili kupovina imovine, potrebna im je prethodna odluke vlade ili lokalnih vlasti. 

Republička javna preduzeća su pod nadzorom ministra, ali ni to nije centralizovano, kaže MMF. Lokalna preduzeća su pod kapom lokalnih vlasti. 

Prema poslednjem planu sa MMF-om, do kraja februara 2020. srpske vlasti  treba da usvoje dokument o upravljanju vlasništvom, finansijskim ciljevima, vodičima za izveštavanje i bordove direktora državnih preduzeća. 

Stručnjaci MMF-a su srpskoj vladi takođe predložili da donese politiku dividend I postavi merljive indikatore performansi. 

(Ne)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.