Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novo ograničenje cena namirnica i zaštitne opreme - | K-013 Portal

Novo ograničenje cena namirnica i zaštitne opreme

Država je donela dodatne mere ograničenja cena u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme kao i ograničene marže, kako bi se sprečili poremećaji, ali i otklonile štetne posledica na tržištu u snabdevanja robom, nastale usled širenja korona virusa.

Cene pojedinih proizvoda neće smeti da budu uvećane u odnosu na onu cenu koju su imali do 5. marta.

U odluci o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme objavljenoj juče u Službenom glasniku, navodi se da se mera primenjuje u trajanju od 30 dana.

Na listi su brašno od pšenice, hleb, jestivo suncokretovo ulje, beli šećer, so, voda, testenine, mesne prerađevine, riba.

Takođe, na spisku se nalazi termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, pelene za decu i odrasle.

Zatim, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, maramice, ubrusi (u rolni i na komad), toalet papir, tekstilne prekrivke za hiruršku upotrebu, hirurško odelo od papira, gume i tekstila, zaštitne naočare.

Vlada je ovom odlukom ograničila i marže svih učesnika u lancu snabdevanja osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme.

"Radi sprečavanja poremećaja na tržištu ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, nastalih usled širenja virusa SARS-CoV-2, ograničavaju se marže svih učesnika u lancu snabdevanja osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo marži tih proizvoda na dan 5. mart 2020. godine", navodi se u odluci Vlade Srbije.

Ograničavanje marži odnosi se, kako se navodi u odluci, na povrće i voće, sveže meso, plastične maske sa tekstilnim filterom, papirne maske, gumene, hiruške i ostale rukavice, varikinu i ostala sredstva za dezinfekciju, zatim asepsol i alkohol.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.