Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website O problemima na putevima od danas obaveštenje na radiju - | K-013 Portal

O problemima na putevima od danas obaveštenje na radiju

Saobraćaj

Novi sistem za obaveštavanje vozača putem radio programa u slučaju nezgoda i prepreka na putu u cilju bezbednog i nesmetanog odvijanja saobraćaja, počeo je danas da funkconiše.

Sistem predviđa informisanje javnosti o dešavanjima i preprekama na autoputevima i Ibarskoj magistrali putem programa Radio Beograda 202.

Predviđeno je da prilikom svakog većeg sudara, guste magle ili drugog problema na putu, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava Radio televiziju Srbije (odnosno Radio Beograd 202), koji će prekinuti program kako bi učesnike u saobraćaju upozorili o novonastalim okolnostima.

Očekuje se da ovaj sistem dorinese smanjenje saobraćajnih zastoja i nesreća, odnosno da putovanje učini bezbednijim.

Milica Kuburović, glavna i odgovorna urednica „Radija Beograd 202″, naglasila je da će na ovaj način učesnici u saobraćaju pravovremeno dobiti informacije i upustva za ponašanje na putu.

Ona je za Tanjug rekla da je reč o pilot projektu koji se realizuje u saradnji sa MUP-om Srbije odnosno komandno-operativnim centrom, JP „Putevi Srbije“, Regulatornim telom za elektronske medije, Javnim preduzećem „Emisiona tehnika i veze“ i Radio-televizijom Srbije.

MUP i JP „Putevi Srbije“ će prikupljati podatke i informacije sa terena i obavestiti javnost ukoiko se proceni da postoje nezgode i problemi koje mogu izazvati veće gužve i blokade saobraćaja.

Tu informaciju će potom proslediti Radio Beogradu 202 koji će je u najkraćem roku objaviti u svom radio programu, objašnjava Kuburović.

„U automobilu, vozači će preko TA uređaja koji treba da aktiviraju god se nalaze moći da čuju tu informaciju bez obzira da li slušaju negu drugu radio stanicu ili muziku sa CD-a“, objasnila je Kuburović.

Kada informacija bude pročitana moći će da nastave da slušaju stanicu ili muziku koju su pre toga slušali.

Ovo je eksperimantalna faza i u pocetku će signal biti emitovan ka svim automobilima na autoputu ili Ibarskoj magistrali, koji u tom trenutku budu imali uključen TA uređaj.

Inače, dugme TA ima vecina radio-aparata koji su ugrađeni u automobile posle 2006. godine.

U drugoj fazi projekta, predviđeno je da poruka preko predajnika bude emitovana vozačima na teritoriji na kojoj se dešava incident ili zastoj.

„Tako na primer, vozači koji se nalaze u blizini graničnog prelaza sa Makedonijom neće morati da slušaju šta se dešava na autoputu kod Subotice“, objasnila je Kuburović.

U MUP-u kažu da je ovo veliki doprinos bezbednosti saobraćaja, a da je za njega povod dao jedan od najvećih lancanih sudara na auto-putu u novembru prošle godine, kod Jagodine, kada je stradalo osam ljudi, a ispostavilo se da je do nezgode došlo zbog neobaveštenosti vozača o izuzetno gustoj magli.

Direktor policije Vladimir Rebić potpisao je prošle nedelje ugovor sa predstavnicima JP „Putevi Srbije“, Regulatornog tela za elektronske medije, Javnog preduzeća „Emisiona tehnika i veze“ i Radio-televizije Srbije o novom sistemu za obaveštavanje vozača.

Poručio je da sistem biti u funkciji od 1. jula i da će MUP uz pomoć „Puteva Srbije“ brzo i efikasno informisati vozače o eventualnim nezgodama i drugim okolnostima, kao i o preusmeravanju saobraćaja, čime će se značajno povećati bezbednost saobraćaja na srpskim putevima.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.