Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Obeležen 295. rođendan Stare pančevačke pivare - | K-013 Portal

Obeležen 295. rođendan Stare pančevačke pivare

Prigodna rođendanska proslava 295. Stare pančevačke pivare održana je u četvrtak, 12. januara, u Kamin sali Stare Vajfertove pivare u Pančevu.

U pripremi obeležavanja tri veka postojanja pivare, ova svečanost posvećena je Abrahamu Kepišu, začetniku pivarstva u Pančevu.

Prva pivara u Srbiji otvorena je 1722. godine u Pančevu i predstavlja najstariju pivnicu na Balkanu. Njen vlasnik bio je Abraham Kepiš. Sredinom 19. veka pivaru je kupila porodica Vajfert.

Nažalost duga tradicija je prekinuta. Od 2008. godine u Pančevu nema industrijske proizvodnje piva.

U gradu sa najdužom istorijom pivarstva u zemlji grupa entuzijasta pre nekoliko godina pokrenula je zanatsku proizvodnju piva a u relativno očuvanom delu stare Vajfertove pivare prošle godine otvoren je i muzej.

Svečanosti obeležavanja ovog značajnog datuma prisustvovali su Nj.E. Ambasador Republike Mađarske u Srbiji, dr Atila Pinter; Janoš Deže, savetnik za kulturu, Collegium Hungaricum, Beograd; Stefan Imre, savetnik za privredu, Ambasada Rumunije u Srbiji; Jovan Stojić, pomoćnik Ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Republike Srbije; Aleksandar N. Denda, savetnik za ekonomski razvoj Potpredsednika Vlade Srbije i Ministra trgovine, turizma i telekomunikacija; Danilo Golubović, savetnik Ministarke Jadranke Joksimović za zajedničku poljoprivrednu politiku i član Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji (kum pivare Georg W); Mr Vuk V. Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

- 295 rođendan jednog objekta, jedne istorije, sa kojom se svi ponosimo. A to je istorija vezana za pivarstvo. Nalazimo se na prostoru najstarije pivare na Balkanu. Nešto što je možda i značajnije, danas slavimo i 170 godina kako je ovu pivaru preuzela porodica Vajfert, 1847. godine, kao jedan istorijski vrlo važan datum u istoriji Pančeva. U suštini preuzimanjem pivare od strane porodice Vajfert ona dobija na svom punom značaju, rekao je Pavlov.

Domaćini rođendana bili su Karolj Ranc, predsednik gradskog odbora Saveza Vojvođanskih Mađara i pomoćnik Gradonačelnika grada Pančeva i Siniša Janković, predsednik Skupštine Udruženja građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert”, Pančevo.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.