Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OCD se protive načinu izrade Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije - | K-013 Portal

OCD se protive načinu izrade Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

organizacije civilnog drustva, nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, kareja, pancevo

U Beogradu je 23. maja 2023. godine, u organizaciji Instituta za istraživanje korupcije Kareja, u „Prostoru Miljenko Dereta“, održan konsultativni sastanak organizacija civilnog društva i aktivista posvećenih borbi protiv korupcije.

Tema sastanka je bila stanje korupcije u Srbiji i aktuelna izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji za period od 2023. – 2028. godine. Posebno su razmatrana ključna pitanja izrade krovnog, strateškog dokumenta koji bi trebalo da omogući efektivno suzbijanje korupcije i to:

Koji su efekti prethodne nacionalne strategija? Koje je stanje korupcija danas? Kako bi trebalo oceniti borbu protiv korupcije? Da li nam treba strateški dokument za stvarnu ili fiktivnu borbu protiv korupcije? Kako se procenjuje uticaj političke korupcije?

Kao posebno problematične elemente u dosadašnjem procesu oblikovanja javne politike u borbi protiv korupcije, učesnici skupa su izdvojili metodološke nejasnoće u radu, nedostatak analitičkih podataka o rezultatima primene prethodne Nacionalne strategije, ali i samih polaznih osnova za izradu nacionalne trategije za borbu protiv korupcije a to je analiza aktuelnog stanja korupcije u Srbiji.

Grupa organizacija civilnog društva protivi se načinu na koji se odvijaju aktivnosti u vezi sa izradom strateškog dokumenta, smatrajući da takav pristup umesto da omogući borbu protiv korupcije on će je pospešiti.

Ovom prilikom je formirana fleksibilna koalicija za antikorupcijsko delovanje civilnog društva i nju čine: Biro za društvena istraživanja BIRODI Beograd, Podrinjski antikorupcijski tim PAKT Loznica, Eko straža, E – sigurnost Beograd, Biznis klasa 049 Kragujevac i Institut za istraživanje korupcije Kareja Pančevo.

Navedene aktivnosti deo su projekta “Treba nam Nacionalna strategija za stvarnu borbu protiv korupcije u Srbije, a ne fiktivnu ” koji Kareja sprovodi uz podršku SMART Balkan – Građansko društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji se odvija u okviru Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a koji finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

BIG PA Tocak srece Zima 460X600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city