Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Od januara kraći rok za otplatu keš kredita - | K-013 Portal

Od januara kraći rok za otplatu keš kredita

Od januara kraći rok za otplatu keš kredita

Propisi Narodne banke Srbije koji stupaju na snagu od januara predviđaju skraćenje maksimalnog roka otplate keš i potrošačkih kredita sa osam na sedam godina, prenosi Politika.

Novo ograničenje se neće odnositi na kupovinu automobila, za koje će rok otplate ostaje nešto duži, kao ni na zajmove odobrene pre 2020. godine.

Od 2021. godine će ova norma biti skraćena za još godinu dana, tako da će maksimalan rok otplate za keš i potrošačke kredite biti šest godina.

Centralna banka je takođe ograničila i ukupnu mesečnu ratu kredita na 60% plate ili penzije što će, u kombinaciji sa manjim rokom otplate, smanjiti mogućnost zaduživanja za veće iznose.

Novi propisi su usmereni na ograničenje nenamenskog kreditiranja, obzirom da je ukupni dug stanovništva za gotovinske kredite početkom tekuće godine premašio visinu stambenih kredita.

Prema podacima za oktobar Udruženja banaka Srbije, dugovanje građana za gotovinske, refinansirajuće i potrošačke kredite iznosi oko 557 milijardi dinara, dok je u stambene i adaptacione kredite plasirano oko 410 milijardi dinara.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.