Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Od jula u Srbiji zabranjeni fiskalni računi štampani na otrovnom papiru - | K-013 Portal

Od jula u Srbiji zabranjeni fiskalni računi štampani na otrovnom papiru

Od jula u Srbiji zabranjeni fiskalni računi štampani na otrovnom papiru

Ovaj standard već od 1. januara važi u Evropskoj uniji, dok će Srbija iste propise početi da primenjuje od 1. jula ove godine.

Kako za "Politiku" kaže Jasminka Ranđelović, programska koordinatorka Alternative za bezbedne hemikalije Alhem, ovo je pravovremeni podsetnik za privredu i uvoznike da se na vreme pripreme, jer računi, kao i drugi proizvodi koji sadrže ovu štetnu hemikaliju, neće više moći da se nađu ni na tržištu u Srbiji. Za ovu oblast nadležno je Ministarstvo za zaštitu životne sredine koje će kontrolisati sprovođenje novih propisa koji se odnosu na ovu oblast."Uvoznici bi trebalo da zahtevaju prilikom nabavki papira za štampanje računa sertifikat proizvođača da proizvod ne sadrži bisfenol A", kaže Ranđelović za Politiku.

Ova nevladina organizacija je, kako podseća beogradski list, 2017. godine kontrolisala 33 uzorka na tržištu Srbije, a osim fiskalnih računa, tu su se našli i fiskalne rolne kupljene od dobavljača, termalni papir sakupljen iz javnih ustanova i privatnog sektora, ali i kartonska i papirna ambalaža za prehrambene proizvode i plastične kutije za pakovanje gotove hrane u supermarketima.

Laboratorijskom analizom uzoraka utvrđeno je da bisfenola A ima u termalnim papirima od kojih se prave rolne za fiskalne račune, kao i u kartonskoj ambalaži za hranu. Ispostavilo se da su svi uzorci uvezenih fiskalnih rolni sadržali ovu hemikaliju.

Testirana je i ambalaža za hranu, prvenstveno ona u koju se pakuje masna hrana, jer je ova hemikalija rastvorljiva u mastima i lako može da pređe u hranu. Kako su tada izjavili u Alhemu za "Politiku" rezultati su pokazali da plastične kutije u kojima se hrana pakuje u supermarketima ne sadrže ovu hemikaliju, kao ni papirna ambalaža i kesice za pomfrit. Međutim, u kartonskim kutijama koje su uzorkovali pronađen je bisfenol A u tragovima. Pretpostavljalo se da su proizvedene od recikliranog papira, što znači da u reciklažu ulazi i termalni papir, zbog čega je verovatno došlo do kontaminacije.Bisfenol A je inače jedna od globalno najkomercijalnijih hemikalija koja se koristi u proizvodnji termalnih papira kao razvijač boje. Ona nije hemijski vezana za papir, tako da pri kontaktu može da se apsorbuje u kožu i izazove različite komplikacije. Prema rečima stručnjaka, dokazano je da može štetno da utiče na plodnost, rad endokrinog sistema, ali i da izaziva alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa.

Ova hemikalija je u Evropskoj uniji dugo bila na listi supstanci koje izazivaju zabrinutost, a onda je Evropska komisija donela odluku o njenoj zabrani, odnosno ograničenju njegove upotrebe u termalnom papiru. Ova odluka je počela da se primenjuje od 1. januara 2020. godine. Prema evropskoj regulativi, s kojom je usaglašen i naš zakon, kompanije koje proizvode, uvoze ili distribuiraju proizvode koji sadrže supstance koje izazivaju zabrinutost kao što je bisfenol A, u obavezi su da o tome obaveste sve učesnike u lancu snabdevanja, kao i potrošače, u slučaju da oni to zahtevaju.Budući da su građani svakodnevno u kontaktu s različitim računima, potvrdama, isečcima koji sadrže ovu hemikaliju, u "Alhemu" savetuju da se prilikom svakog kontakta s ovim papirima ruke peru sapunom. Deci ne bi trebalo dozvoljavati da ih uopšte uzimaju, a račune ne bi trebalo stavljati uz namirnice koje se konzumiraju u svežem stanju.

Kako kažu, trebalo bi ih odlagati u novčanik, na posebno mesto predviđeno za račune. Radnici na kasama ili oni koji imaju kontakte s računima, upozoravaju iz ove organizacije, trebalo bi da nose rukavice, dok oni računi koje bi zbog garancije trebalo čuvati duže mogu da se fotokopiraju ili čuvaju u elektronskom obliku.

(Politika)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS