Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu - | K-013 Portal

Osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

Na osmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu koju su organizovali Udruženje novinara Srbije (UNS) i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, bilo je reči o srpskom jeziku i kulturi i ulozi koju mediji i organizacije dijaspore i regiona imaju u njihovom očuvanju, upotrebi ćiriličkih fontova u digitalnoj komunikaciji, korišćenju na društvenim mrežama, kao i mogućnostima povezivanja zajednice na Fejsbuku.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović podsetio je na otvaranju konferencije da UNS u saradnji s Ministarstvom spoljnih poslova već godinama realizuje projekte edukacije i podrške namenjene kolegama iz medija i organizacija Srba iz dijaspore i regiona.

 „Od 2013. godine kolege iz regiona dolaze na praksu i obuku u UNS i u beogradske redakcije, kako bi naučili kako da pokrenu sajtove, kako da unaprede postojeće i prilagode se onlajn okruženju i radu na internetu. Njih 23 do sad prošlo je kroz ovaj program, a ove godine sa nama su saradnici iz časopisa ’Naš glas’ i ’Mostovi’ iz Slovenije, P portala iz Zagreba, krajiškog kulturnog centra ’Sveti Sava’ iz Banja Luke i nedeljnika ’Naše reči’ iz Rumunije“, rekao je Radomirović.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović istakao  je da „20 miliona ljudi u svetu govori srpskim jezikom i da je veliki broj naših sunarodnika u rasejanju, zbog čega ovo ministarstvo ima časnu i odgovornu dužnost i obavezu da učini sve da tamo gde se nalaze ne zaborave ni svoju državu, ni svoj jezik, ni svoje pismo“.

Državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović najavio je da će početkom naredne godine biti raspisan konkurs za medijske projekte iz dijaspore.

Posle uvodnih obraćanja, prvu sesiju, posvećenu očuvanju srpskog jezika i kulture, otvorio je posebni savetnik ministra kulture i informisanja Dragan Hamović koji je govorio o Izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, kao i o akciji „Negujmo srpski jezik“.

Marija Stamenković predstavila je projekat Ministarstva prosvete „Srbija za Srbe iz regiona“  i istakla  da je cilj ovog projekta da se omogući kvalitetno obrazovanje nacionalnim zajednicama koje žive u Republici Srbiji. Na prvoj sesiji su govorili su i Vladan Trijić, zamenik upravnika Narodne biblioteke, kao i profesor na Filološkom fakultetu na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima prof. dr Veljko Brborić.

O upotrebi ćirilice i ćiriličkih fontova u digitalnoj komunikaciji govorili su Predrag Milićević iz Registra nacionalnih internet domena Srbije, lingvista Vlado Đukanović kao i profesorka na Fakultetu primenjenih umetnosti iz Beograda Olivera Stojadinović, koja je i jedan od osnivača Udruženja „Tipometar“ i autor i mentor projekta „Ćirilice na poklon“.

Deo konferencije bio je posvećen ulozi medija i organizacija dijaspore i regiona u očuvanju srpskog jezika i kulture i predstavljanju primera dobre prakse. Svoje projekte i inicijative predstavili su generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Srđan Tatić, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Podgorica Momčilo Vuksanović, izvršna urednica dečijeg lista „Bjela pčela“ Ljerka Radojčić, etnomuzikolog-etnokoreolog iz AKUD Kolo u Kopru dr Vesna Bajić Stojiljković i Ivan Miletić iz Srpskog saveta Velike Britanije.

Projekte u cilju očuvanja jezičkog i kulturnog identiteta iz matične države predstavili su Maša Đorđević iz dečijeg kampa „Mia Patria“, multimedijalni umetnik dr Dušan Jovović, Goran Pavlović iz Radija Novi Sad i urednica sajta www.srpskisajt.com Dušica Antić-Rašić.

Odgovorna urednica pančevačkog portala MOJkraj.rs Violeta Jovanov Peštanac govorila je o mogućnostima unapređenja veb sajtova i aktivizmu na društvenim mrežama i najavila da će Udruženje novinara Srbije raspisati konkurs u decembru, na kome će biti izabrana dva sajta, kojima će biti obezbeđena besplatna podrška.

(UNS press)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.