Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Gorani obeležili Dan zaštite ozonskog omotača - | K-013 Portal

PANČEVO: Gorani obeležili Dan zaštite ozonskog omotača

Dan zaštite ozonskog omotača, 16. septembar, obeležen je danas u Pančevu manifestacijom u Domu omladine koju treću godinu za redom organizuje Pokret gorana i centar volontera Pančevo.

Održavanje manifestacije podržao je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo pozvala je prisutne đake da se priključe ovom udruženju i na taj način doprinesu zdravijoj životnoj sredini, ali i da kvalitetno provedu slobodno vreme.

Publika u dvorištu Doma omladine prvo je imala prilike da uživa u pesmama hora OŠ Isidora Sekulić iz Pančeva, čiji članovi su otpevali nekoliko pesama na temu ekologije i ozonskog omotača. Horom je dirigovala mr Tatjana Arsić, nastavnica muzičkog u ovoj školi.

Nakon toga u jednoj od prostorija Doma omladine profesorka geografije Branka Marković održala je predavanje o ozonskom omotaču, njegovom nastanku, ugroženosti, štetnosti UV zračenja i načinima zaštite ozonosfere.

Nakon toga, učenici Ekonomske i Poljoprivredne škole učestvovali su u ekološkom kvizu, u čiju realizaciju je bila uključena i profesorka Stojanka Ruptak.

U eko kvizu bilo je produžetaka, nakon kojih su dve ekipe imale isti broj bodova, tako da su obe ekipe pobednici eko kviza i proglašeni su eko čuvarima ozonskog omotača. U pitanju su mešovita grupa ekonomske i poljoprivredne škole iz Pančeva, i ekipa sastavljena samo od učenika Ekonomske škole.

Osim ove, centralne manifestacije, projekat „Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje“ podrazumeva i seriju radionica i predavanja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji celog Pančeva.

Milena Jovišić, tim liderka u Pokretu gorana i centra volontera i koordinatorka projekta kaže da je cilj predavanja po školama edukacija učenika nižih i viših razreda osnovne škole na temu zaštite ozonskog omotača i delovanja negativnog UV zračenja na ljude usled postojanja ozonskih rupa.

Upoznavanje sa ovim temama sprovodili smo u dve forme. Za niže razrede naši volonteri pripremaju radionice, dok za više razrede pripremamo ekološki kviz. Sa ovim predavanjima nastavićemo i dalje, do kraja godine, dok ne obiđemo sve škole. Deci je sve ovo novo, jer se o ozonskom omotaču u osnovnoj školi uči tek u osmom razredu kada su planom i programom predviđene te ekološke teme. Interesuju ih ove teme, posebno kada ih povežemo sa negativnim delovanjem UV zračenja i za bolesti koje ono izaziva. To ih dodatno zainteresuje, tako da onda pričamo i o zaštiti, kako bismo trebali da se ponašamo da bismo se zaštitili od negativnog UV zračenja a zatim i šta da uradimo da bismo doprineli smanjenju ozonskih rupa, ispričala je Milena Jovičin.

Radionice i predavanja na temu očuvanja ozonskog omotača biće nastavljena do kraja godine i za to vreme volonteri Pokreta gorana obići će sve škole na teritoriji grada i naseljenih mesta.

V.J.P.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.