Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počinje dvonedeljni Velikogospojinski post - | K-013 Portal

Počinje dvonedeljni Velikogospojinski post

Velikogospojinski post

Velikogospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje dve nedelje.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo.

 

Velikogospojinski post je najkraći, ali veoma strog post - prednjači samo Vaskršnji post. Uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vreme pre smrti provela u stalnom postu i molitvi.

Gospojinski post prethodi velikom prazniku Uspeniju presvete Bogorodice, koji se u narodu naziva Velika Gospojina i obeležava se 28. avgusta.

Tokom dve nedelje posta, svih dana se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino, a za vreme ovog posta obeležava se praznik Preobraženje Gospodnje i tog dana se jede riba.

Kada pričamo o postu, najčešće govorimo o hrani, ali post u hrišćanstvu ne znači samo odricanje od mrsne hrane I pića, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju i ogleda se u uzdržavanju od rđavih misli, reči i dela, te pojačavanju molitava i činjenju dobrih dela.

Sveti Jovan Zlatousti piše: "Kažeš da postiš. Uveri me to u svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje."

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.