Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Počinje nova školska godina, u klupama šest hiljada đaka manje - | K-013 Portal

Počinje nova školska godina, u klupama šest hiljada đaka manje

Počinje nova školska godina, u klupama šest hiljada đaka manje

Ove školske godine prvi put u klupe osnovnih škola sešće 63.371 đak prvak, što je za šest hiljada manje nego protekle godine.

U nekim seoskim sredinama i u ovoj školskoj godini biće spojena odeljenja. Situacija je najkritičnija u istočnoj Srbiji, gde se svake godine broj dece stasale za polazak u školu drastično smanjuje. Takva situacija je u Crnoj Travi, gde će biti svega sedam đaka prvaka.U 204 škole biće uvedena jednosmenska nastava i to u prepodnevnim satima, dok će učenici poslepodne imati mogućnost da učestvuju u različitim radionicama. Ministarstvo prosvete osmislilo je 50 aktivnosti na koje će učenici moći da utroše popodne. Dodatnu nastavu moći će da pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, ukoliko to žele.

Prva u nizu novina u školama jeste elektronski dnevnik, koji je od ove godine uveden u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola, koliko ih ima u Srbiji. Uvođenjem e-dnevnika, roditelji dobijaju uvid u sve ocene i izostanke svoje dece. Kao prednost ovog sistema navodi se to da roditelji u svakom momentu mogu da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece, a kako je nastavnicima onemogućen uvid u ocene iz drugih predmeta, ocenjivanje bi trebalo da bude realnije i objektivnije.

Osim e-dnevnika, đaci u 500 škola imaće i digitalne učionice, koji će đacima omogućiti da im nastava bude zanimljivija i interaktivnija.Osnovci će se susresti i sa novim školskim predmetima, poput tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog, kao i računarstva i informatike za učenike nižih razreda osnovne škole, a novina koja izaziva najviše pažnje je državna matura, odnosno novi završni ispit za srednjoškolce.

Izmene u školstvu će se ticati i ekskurzija, te će tako osnovci nakon povratka sa ekskurzije imati obavezan referat o tome gde su išli i šta su tamo videli. Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje, a za putovanje koje traje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.

Štrajk za početak školske godine

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je štrajk. To je dobar trenutak da se upozori na sve ono što se u prosveti i obrazovanju dešava, izjavila je za N1 Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.Ona je podsetila je da je bilo predviđeno da se platni razredi uvedu od 1. januara 2016. godine, da je taj rok sada pomeren za 1. jul 2020, što prema njenoj oceni, verovatno dovodi do 2021. godine.

Ukazala je i da zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, čak 30.000 ljudi u prosveti radi na određeno vreme. Kako je rekla, ima najava da će ta zabrana biti ukinuta od 1. januara 2020, ali u Uniji strahuju da će to otvoriti novi problem - zapošljavanje "pod kontrolom" partijskih direktora.

Govoreći o najavljenoj digitalizaciji i modernizaciji školskog programa, Jasna Janković je istakla da neke škole još nemaju internet, a uvodi se redovan predmet Informatika i računarstvo.Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da smatra da skraćenje časova na 30 minuta početkom nove školske godine koje je najavila Unija sindikata prosvetnih radika, koja traže nastavak progovora oko platnih razreda, predstavlja borbu za poziciju između reprezentativnih prosvetnih sindikata.

"Možemo da sednemo da razgovaramo, mogli smo i u junu. Pre svega, oni znaju da taj posao obavlja kabinet premijerke, da je angažovano Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao i druga ministarstva", kazao je Šarčević za RTS.

Ministar je rekao i da ne može da razume zbog čega školska godina mora da počne sa skraćenjem časova jer je, kako je kazao, u poslednje tri godine bilo četiri povećanja plata, a najavio je i peto.

(N1, Blic, Rts)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city