Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Popis stanovništva 2021. prvi put uz pomoć računara - | K-013 Portal

Popis stanovništva 2021. prvi put uz pomoć računara

Popis stanovništva 2021. prvi put uz pomoć računara

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji će se sprovoditi od 1. do 30. aprila 2021. godine biće prvi popis u Srbiji koji će biti urađen uz pomoć računara, a ne kao dosad popunjavanjem papirnih upitnika.

U odnosu na prethodni popis (2011), kada je terensko prikupljanje podataka trajalo 15 dana, Popis 2021. predviđeno je da traje 30 dana, navodi se u predlogu zakona o popisu koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Osnovni razlozi za duži period popisivanja jesu upravo izmene u načinu prikupljanja podataka. Naime, za razliku od Popisa 2011, kada su popunjavani papirni upitnici i kada je za rad na terenu angažovano više od 36.000 popisivača, predviđeno je da se u Popisu 2021. podaci prikupljaju pomoću laptopova i da se za taj posao angažuje oko 15.000 popisivača koji poseduju osnovna znanja iz oblasti rada na računaru, navodi se u obrazloženju zakona.

Prema predračunu Republičkog zavoda za statistiku, za finansiranje svih popisnih poslova neophodno je, od 2019. do 2022. godine, obezbediti ukupno 29, 3 miliona evra. Od toga 15,1 iz budžeta Srbije, ostalo iz fondova Evropske komisije.

Popisom se obuhvataju državljani Srbije sa prebivalištem, odnosno boravištem u Republici Srbiji, bez obzira na to da li su u vreme sprovođenja Popisa prisutni u svom mestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mestu u Srbiji ili u inostranstvu.

Popisom se obuhvataju i stalno nastanjeni stranci, stranci kojima je odobren privremeni boravak u Srbiji i druga lica koja u vreme sprovođenja Popisa borave na teritoriji Srbije, odnosno stranci koji u momentu popisa iz različitih razloga najmanje godinu dana borave u Srbiji ili borave kraće ali s namerom da ostanu najmanje godinu dana (npr. tražioci azila, migranti u potrebi bez utvrđenog statusa i druga lica).

Srbija sprovodi popise od 1834. godine. U period između dva svetska rata sprovedena su samo dva popisa stanovništva, i to 1921. i 1931. godine.

Nakon Drugog svetskog rata, zbog potrebe da se u što kraćem roku prikupe podaci o štetama nastalim usled ratnih razaranja, 1948. godine izvršen je tzv. „skraćeni" popis, a već 1953. i prvi kompletan posleratni popis stanovništva.

(NE)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.