Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Popović: Plagijat je i jedna bez dozvole preuzeta rečenica iz tuđeg teksta - | K-013 Portal

Popović: Plagijat je i jedna bez dozvole preuzeta rečenica iz tuđeg teksta

Popović: Plagijat je i jedna bez dozvole preuzeta rečenica iz tuđeg teksta

Obaveza je da sve doktorske disertacije pre odbrane idu na proveru originalnosti teksta, a samo tri fakulteta Beogradskog univerziteta imaju program kojim može da se otkrije da li smo prepisali delove nečijeg rada, rekla je jutros za RTS rektorka Ivanka Popović.

Ona je za RTS pričala o tome koliko je u Srbiji rasprostranjeno plagiranje diplomskih, master i doktorskih radova i koja su moguća rešenja za taj problem.

Kako je Popović objasnila, obaveza po zakonu u celoj zemlji je da sve doktorske disertacije pre odbrane idu na proveru originalnosti teksta."Što se tiče nižeg nivoa studija, mogu da vam kažem samo za Univerzitet u Beogradu, trenutno ga imaju tri fakulteta i mnogi fakulteti razmišljaju da to nabave, ali isto tako moram da kažem da je to dosta skupo i za mnoge fakultete nepristupačno. Država je već u okviru razgovora Ministarstva prosvete i Konusa dogovorila da zapravo država finansira pregledanje svih doktorskih disertacija na nivou Republike, sada možemo polako da pregovaramo za dalje, ali kažem vam to su vrlo ozbiljna sredstva", navela je Popović.

Svaka neovlašćeno preuzeta rečenica iz nečijeg tuđeg teksta je sama po sebi plagijat, istakla je rektorka.

"Bilo kakvo kvanitatvino definisanje šta je plagijat, šta nije, potpuno je bespredmetno. Zapravo, već jedna rečenica ako je ključna, ako je preuzeta neovlašćeno iz tuđeg teksta predstavlja plagijat, tako da ne možete to na administrativni način rešiti. Dužnost je mentora i nastavnika da utvrdi u kojoj meri preuzimanje tuđih rezultata i teksta predstavlja prekršaj", objasnila je Popović.Popović je za RTS objasnila i proceduru kako se postupa ako mentor ne radi svoj posao na adekvatan i odgovoran način.

"U smislu etičkog ponašanja može se pokrenuti postupak protiv mentora ili nastavnika, da li je postupio na etički način i to se radi u okviru, makar u Univerzitetu u Beogradu, našeg kodeksa profesionalne etike, dakle procedure postoje", kazala je ona.

Za plagiranu doktorsku disertaciju ministra finansija Siniše Malog, rektorka je rekla da će se oni povinovati odluci Upravnog suda, ali da su dokazi o plagijatu čvrsti.

"Upravni sud može da donese određene odluke koje može proceduralno da utiče na tu celu proceduru, ali što se tiče sadržaja, verujte, taj nalaz je prilično konačan za akademsku zajednicu. Mi ćemo se, naravno, povinovati odluci Upravnog suda, to se ne dovodi u pitanje, ali činjenice i dokazi su prilično jasni i dostupni svima", istakla je Popović.

(Foto: Skrinšot RTS)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city