Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Popović: Primena kosmičkih tehnologija za privredni rast Srbije - | K-013 Portal

Popović: Primena kosmičkih tehnologija za privredni rast Srbije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvarajući konferenciju "Inovacije za budućnost" poručio je da je neophodno da istraživanja i nauka koje dolaze sa univerziteta budu u funkciji "inovacionog rasta srpske privrede".

"Važno je da primenom novih tehnologija, kroz saradnju sa našim međunarodnim partnerima, donesemo korist srpskoj privredi, građanima i društvu u celini", rekao je Popović.

Ministar je govoreći na skupu posvećenom primeni kosmičkih tehnologija u privredi istakao da Vlada Srbije podržava angažovanje struke u ovoj oblasti i obezbeđuje transfer znanja kroz institucionalizaciju saradnje sa inostranim univerzitetima.

"Srbija teži da bude zemlja u kojoj su inovacije, nauka i istraživanja glavni generatori privrednog rasta", kazao je Popović i dodao da država treba da ima razvijene kadrovske kapacitete u domenu primene kosmičkih tehnologija kako bi uticala na nove perspektive ekonomskog rasta i razvoja.

"Tu pre svega mislimo na korišćenje kosmičkih tehnologija u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, hidrometerologije, katastra, kao i primene smart siti rešenja u urbanim sredinama", naveo je Popović.

On je ocenio da su kosmičke tehnologije jedan od glavnih stubova ukupnog tehnološkog razvoja u budućnosti.

"Taj razvoj će biti zasnovan na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć veštačke inteligencije", istakao je Popović.

On je rekao i da kosmičke tehnologije, satelitski sistemi i servisi omogućavaju prikupl?anje velikog broja podataka, čijom se obradom u realnom vremenu obezbeđuju savremene potrebe ekonomije i društva.

"Uveren sam da će današnji događaj učiniti pomak u delu inovacionog ekosistema Srbije koji se odnosi na spremnost ljudstva, pojedinaca i timova, da podižu svoje kapacitete kako bismo izgradili sopstvenu infrastrukturu u oblasti svemirskih istraživanja", zaključio je Popović.

Konferencija "Inovacije za budućnost" okupila je veliki broj rektora, dekana, profesora, istraživača, kao i stručnjaka iz oblasti svemirskih tehnologija i inovacija.

U sklopu konferencije predstavljeni su mehanizmi razvoja kadrova, stipendija, kao i uloga Univerziteta u razvoju predmetne saradnje u ovoj oblasti.

Pre konferencije Popović se sastao sa Anom Zaharovom, direktorkom sektora za međunarodnu saradnju ruske državne kompanije Glavkosmos i u razgovoru s njom istakao spremnost Srbije da nastavi da produbljuje saradnju sa ruskim partnerima u oblasti razvoja kosmičkih istraživanja i primeni kosmičkih tehnologija u brojnim oblastima privrede.

(Tanjug, foto: RTV (Jaroslav Pap)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.