Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Privatno obezbeđenje koje čuva policiju državu košta više nego policajci - | K-013 Portal

Privatno obezbeđenje koje čuva policiju državu košta više nego policajci

Privatno obezbeđenje koje čuva policiju državu košta više nego policajci

Iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdio da će se angažovanjem privatnog obezbeđenja na čuvanju pojedinih objekata MUP-a uštedeti novac građana, podaci iz javne nabavke pokazuju suprotno.

Kako piše "Danas", radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja košta oko 7,5 odsto više nego radni sat policajca.



Prema podacima iz javne nabavke, radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja koji čuva zgradu MUP-a u Ulici kneza Miloša u Beogradu koštaće državu 490 dinara, bez PDV-a. Uz porez, iz budžeta će se za sat njegovog rada izdvajati 588 dinara.

S druge strane, objekte koji nisu od vitalnog značaja najčešće obezbeđuju početnici i policajci pred penziju i list navodi da je njihova prosečna plata 60.000 dinara. Kada se dodaju porezi i doprinosi, oni državu mesečno koštaju 97.500 dinara, odnosno 547 dinara po satu.

Kako je pisao Insajder, posao obezbeđenja MUP-a u Kneza Miloša dobio je konzorcijum firmi među kojima je i BPS security, firma u vlasništvu Milene Vuković, bivše državne sekretarke MUP-a. Ona je ministarstvo napustila u januaru 2016. godine.



Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da je dodeljivanje posla bivšoj državnoj sekretarki MUP-a sa čisto pravne strane legalno, jer je prošlo više od dve godine koliko je, prema zakonu, potrebno da prođe od trenutka napuštanja državne službe do sklapanja posla u oblasti za koju je taj državni organ bio nadležan.

"Međutim, ovim je iznova dokazana teza da je za dobijanje posla od države bliskost sa predstavnicima vlasti od presudnog značaja", ističe Minić.

Nedeljnik NIN piše da su među klijentima firme BPS security, pre MUP-a, bili Uprava za zajedničke poslove republičkih organa Vlade Srbije, Poreska uprava, Beogradski vodovod, Centar za socijalni rad Beograda, Pošta Srbije, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija kargo i drugi. Prema računici NIN-a, ukupna vrednost tih ugovora iznosi nekoliko desetina miliona evra.

(Danas, Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.