Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu otkaz zbog plagijata - | K-013 Portal

Profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu otkaz zbog plagijata

Profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu otkaz zbog plagijata

Pravni fakultet u Beogradu u utorak je dao otkaz redovnom profesoru Aleksandru Jakšiću zbog plagiranja udžbenika, a radni odnos će mu, po zakonu, prestati po isteku osam dana, 13. februara, pišu današnje "Novosti".

Univerzitetski odbor za etiku je, kako navodi list, profesoru Jakšiću prošle godine potvrdio izrečenu meru javne osude zbog plagiranja udžbenika iz predmeta Međunarodno privatno pravo čime je odluka o izricanju javne osude postala konačna.

"Tada je zvanično potvrđeno da ono što se na Pravnom fakultetu odavno znalo, a to je da je profesor Jakšić plagirao 'svoj' udžbenik. Tada je odlučeno da se posledice ovakve javne osude po Pravni fakultet temeljno ispitaju", objasnio je za "Novosti" dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković.

Prema univerzitetskim pravilnicima, neposredna posledica javne osude je gubitak zvanja onome kome je ona izrečena i dekan je pokrenuo takav postupak, podseća list, navodeći Mirkovićevu ocenu da "otkaz nije u neposrednoj vezi sa izricanjem javne osude".

"Razlog za otkaz je povreda ugleda Pravnog fakulteta", naveo je Mirković, ističući da je odluka kojom je konačno utvrđeno da je Jakšić plagijator "pročitana na sednicama senata Univerziteta i svih naučno-nastavnih veća svih fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu".

(Novosti, Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.