Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Radnici "Ikarbusa" najavljuju protest ispred Vlade Srbije, nisu primili platu od septembra - | K-013 Portal

Radnici "Ikarbusa" najavljuju protest ispred Vlade Srbije, nisu primili platu od septembra

Radnici "Ikarbusa" najavljuju protest ispred Vlade Srbije, nisu primili platu od septembra

Dok čekaju privatizaciju preduzeća, radnici "Ikarbusa" kraj godine i početak nove dočekali su bez dinara u džepu.

Platu, kažu, nisu primili od septembra.

Od države i dalje nema odgovora na pitanje kada će i da li njihov problem biti rešen, pošto je pompezno najavljena saradnje sa Mercedesom, pre šest godina, brzo okončana. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za N1 kaže da veruje da će fabriku preuzeti kineska firma, a ako se to ne desi, novi vlasnik bi mogao biti grad.

Lepak na mercedesovom znaku se nije pošteno ni osušio, a posao veka, kako je nazivan, je završen. Sa proizvodnih traka Ikarbusa izašla je jedna serija takozvanih "mercedesovih" modela da bi sve ubrzo stalo. I bukvalno.

Od septembra 2019. prestala je i isplata plata radnicima.

Zaposleni kažu da posla nema. Za poslednjih godinu i po dana, kako tvrde, Ikarbus nije proizveo ni jedan autobus, pa firma opstaje samo zahvaljujući remontima.

"Prosto se i mi pitamo da kao ovlašćeni nadograđivač, znači Mercedesa i Mana, jedinstven u svetu, ne možemo da dobijemo posao i da državne firme kupuju inostrane autobuse", kaže Dragan Bubić predsednik samostalnog sindikata "Ikarbusa".

Samo prošle godine, za 45 miliona evra, kupljeno je više od 200 autobusa, mahom iz Kine i Turske.

"Svako može da učestvuje na tenderima koje raspisuje Grad Beograd, pa i Ikarbus, a ono što ja želim da vam kažem, Grad Beograd će kupovati naravno najbolji kvalitet za najmanju moguću cenu", kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Drugi čovek Beograda veruje da za Ikarbus postoji rešenje - da ga preuzme kineski vlasnik, koji bi kako tvrdi trebalo da proizvodi električne autobuse - ili grad.

Firma "Ikarbus" stara je 97 godina. Za to vreme proizvodnja, kažu radnici, nije prestajala, zaposleni nikada nisu bili bez plata, a preduzeće je uspelo da pregura ratove i sankcije.

Zaposleni kažu da obećanjima više ne veruju i da se plaše da će na fabriku biti stavljen katanac, jer uprkos brojnim apelima i pitanjima, država nema odgovor.

Zato za 10. januar najavljuju protest ispred zgrade Vlade Srbije.

Vest u celosti pročitajte na sajtu N1.

(N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city