Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Radnici Ziđina uz podršku Borana blokirali ulaz u preduzeće - | K-013 Portal

Radnici Ziđina uz podršku Borana blokirali ulaz u preduzeće

zidjin, protest

Deo radnika kompanije Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper), uz podšku velike grupe drugih stanovnika Bora, blokirao je danas na pola sata ulaz u to preduzeće zahtevajući od poslodavca povišicu pata od 14,3 procenta, u skladu sa inflacijom u Srbiji.

Na mirnom protestu uz prisustvo policije, radnici su zahtevali i da se stavi van snage Pravilnik o radu koji osporavaju, i primeni zatečeni Kolektivni ugovor koji je potpisan kada je kineski partner postao većinski vlasni nekadašnjeg RTB-a Bor.

Protest pred ulazom u preduzeće bio je posle skupa pred Generalnom direkcijom Ziđin Koper i protestne povorke hiljadu ljudi kroz centar Bora.

„Novim, jednostranim i nezakonito donetim Pravilnikom o radu, ponizili su radnike i sindikate i iskazali nepoštovanje prema Ministarstvu rudarstva i energetike, kao potpisnika i garanta ugovora o strateškom partnerstvu“, rekao je Časlav Gavrić, predsednik Granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“.

Predstavnik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Marković, zapretio je blokadom preduzeća od 24 časa ako se ne prihvate zahtevi sindikata.

Lideri reprezentativnih sindikata istakli su da će tražiti da se, pored Ministarstva rudarstva i energetike, i druga ministarstva uključe u rešavanju spora sa Ziđinom.

„Nikada pozicija rudara RTB-a nije bila gora nego sada. Očekivali smo mnogo od kineske kompanije: bolji položaj radnika, bolje zarade koje će da prate nivo proizvodnje i ostvarenog profita jer je s tom namerom i tražen strateški partner“, rekao je Gavrić.

Ranije je uprava Ziđina ponudila povećanje plata za pet procenta i linearno povećanje od 5.000 dinara, ali su taj predlog sindikalisti odbili kao neprihvatljiv.

U Ziđinu su napomenuli da je prosečna zarada u tom preduzeću 110.000 dinara, značajno veća od republičkog proseka.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS