Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rektorka o izjavama Vučića: Profesor dužan da bude uz studente i kad se ne slažu - | K-013 Portal

Rektorka o izjavama Vučića: Profesor dužan da bude uz studente i kad se ne slažu

Rektorka o izjavama Vučića: Profesor dužan da bude uz studente i kad se ne slažu

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za N1 da je uverena da će Odbor za profesionalnu etiku ispuniti rok koji je dogovoren sa studentima koji su blokirali zgradu Rektorata, i 4. novembra dati konačni sud da li je doktorat ministra Siniše Malog plagijat ili ne.

Povodom zamerki predsednika Aleksandra Vučića na ishod blokade Rektorata, rektorka je poručila da je profesor dužan da bude uz studente čak i kad se ne slažu i ne razumeju.

Studenti koji su 12 dana držali u blokadi Rektorat dali su jutros ključeve zgrade rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović, nakon što su juče dobili obećanje da će Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu do 4. novembra dati konačan sud da li je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat ili ne.

Rektorka Popović je u Danu uživo TV N1 istakla da je veoma važno što je situacija rešena u okviru akademske zajednice i inače smatra da da je dobro da se akademska pitanja rešavaju u okviru akademske zajednice.

Dodala je da i dalje smatra da blokada nije bila najbolji način da se dođe do rešenja, ali je konstatovala i da je to verovatno do razlike u godinama između nje i studenata.

"Na Univerzitetu postoji druga tradicija aktivnosti koje mogu da bude bliske revolucionarnim: '68, pa devedesete godine (...) Mislim da kada smo počeli da razgovaramo u okviru onoga što su nadležnosti Univerziteta, da je to bio ključni trenutak kada su naši razgovori postali plodonosni", ocenila je rektorka.

Upitana da li je prethodnih 12 dana bilo pritisaka na nju, Popović je kazala da "ukoliko mislite da je interesovanje za ono što se dešava vid pritiska, onda je bilo mnogo interesovanja", ali i da smatra da su oni koji su se interesovali, to činili zato što im je stalo do Univerziteta i zato što ga poštuju.

Komentar na ishod blokade Rektorata dao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon što je juče iz Njujorka poručio da "podržava ljubav između rektorke i studenata" i da je "super što nije radila 12 dana", danas je u izjavi za Pink, komentarišući događaje na Univerzitetu, kazao da je "Đura došao, malo te tukao i onda si rekao ja podržavam to što Đura radi".

"Htela bih da kažem da iako nisam sedela u svojoj kancelariji, da sam mnogo radila ovih 12 dana. To nije bila nikakva pauza. Profesori su dužni da budu uz svoje studente čak i kad se ne slaži i ne razumeju, zato što smo mi jedinstvena zajednica. Ne bih imala šta da kažem na priču koju ste ispričali", kazala je Popović osvrćući se na izjave šefa države.

Objašnjavajući dalje procedure u vezi sa slučajem doktorata ministra Malog, Popović je objasnila da Fakultet organizacionih nauka (FON) ima rok da do 26. oktobra Odboru za profesionalnu etikutu odgovori na pitanja koja je Odbor imao za njih, a da će Odbor, iako ima rok od 120 dana, konačan sud dati do 4. novembra kao što je i dogovoreno sa studentima koji su blokirali Rektorat.

"Imajući u vidu koliko je (ovaj slučaj) u žiži javnosti, mislim da su i Senat i Savet shvatili da je u interesu Univerziteta da se uz saglasnost Odbora, taj rok skrati na sedam dana, i zahvalna sam članovima Odbora što su prihvatili skraćenje roka, zato što su sebi stavili veći vremenski tesnac, i na taj način će okončati postupak i pre nego što je propisima predviđeno", istakla je Popović.

Na pitanje šta će se dogoditi ako odluke ne bude do toga datuma, rektorka je rekla da ne može da zamisli da se Odbor neće držati dogovorenog. "Kao što se držim reči koje ja dajem, tako da očekujem da i drugi poštuju zadatu reč", poručila je.

Podsetila je i da Univerzitet ranije nije imao odgovarajuću proceduru za slučajeve radova kod kojih se sumnja na plagijat, i da je ovo prvi put da se takav postupak sprovodi.

"Uviđaju se slabosti, svakako će biti revizije da skratimo taj postupak, ali morate imati u vidu da su sve to dugotrajne procedure koje prolaze kroz razne nivoe provera (...) ali sigurno neće trajati pet i po godina", obećala je Popović.

Istakla je i da je Univerzitet u Beogradu institucija od nacionalnog značaja, starija od državnosti Srbije, i da državu vide kao partnera, a ne kao nekoga ko bi im pravio probleme. "I mi ne očekujemo to od države", kazala je Popović.

(N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS