Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rektorka Popović: Plagijati ne mogu da zastare - | K-013 Portal

Rektorka Popović: Plagijati ne mogu da zastare

Rektorka Popović: Plagijati ne mogu da zastare

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je komentarišući ocenu premijerke Ane Brnabić da ne bi trebalo da doktorat ministra finansija Siniše Malog bude analiziran retroaktivno, da plagijati ne mogu da zastare, te da nije reč o retroaktivnom procesu utvrdjivanja autentičnosti te doktorske teze.

„Teza koja je napisana pre 100 godina može da bude analizirana, kao što može da bude analizirana autentičnost slike nekog umetnika“, izjavila je Popović tokom gostovanja u Utisku nedelje na televiziji Nova S.

Govoreći o procesu utvrdjivanja autentičnosti doktorske teze Malog koji traje pet godina, ona je kazala da je taj slučaj vremenom izašao iz akademskih granica i otišao u javni diskurs te da je postalo teže pronaći ljude koji bi činili stručnu komiisju.

Popović je ocenila da to nije dobro, a da je jedini „dostojanstven način“ da se reši pitanje tog rada jeste da struka kaže svoje.

Ona je kazala da je Univerzitet stao uz komisiju koja se bavi tim pitanjem čime je omogućen njen objektivan rad i istakla da će Univerzitet prihvatiti odluku koja bude doneta.

Govoreći o navodima da su tokom blokade rada Rektorata od strane aktivista Udurženja „Jedan od pet miliona“ u tu zgradu ulazili neki predstavnici opozicije, čime je ugrožena autonomija Univerziteta, Popović je kazala da su opozionari vidjeni ispred zgrade ali ne i u njoj.

„Apsolutno bih osudila i njihov ulazak. Niko nema pravo da ugrozi autonomiju Uniterziteta. Univerzitet je javno dobro koje radi za interese svih. Nema potreba da se politizuje rad Univerziteta“, kazala je ona.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović osudila je 22. septembra upad aktivista vladajuće stranke u zgradu Rektorata do kojeg je došlo 13. septembra, navodeći da je time narušena autonomija univerziteta.

Uz saopštenje priložene su i fotografije iz kojih je jasno da je reč o aktivistima SNS.

Aktivisti Udruženja „Jedan od pet miliona“ blokirali su 12 dana rad Rektorata beogradskog univerziteta zbog spornog doktorata Siniše Malog.

Ivanka Popović zatražila je 24. septembra da Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese „konačnu odluku o tom da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja“.

(Beta, foto Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.