Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rektorka posle dogovora sa studentima: Garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog - | K-013 Portal

Rektorka posle dogovora sa studentima: Garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog

Rektorka posle dogovora sa studentima: Garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović saopštila je danas da „sa punom odgovornošću garantuje da ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“.

Popović je navela da Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku BU da do 4. novembra donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje“.

Kao rektorka Univerziteta u Beogradu prihvatam moralnu odgovornost i stajem uz svoje studente koji borave već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se za autonomiju i ugled Univerziteta“, navela je u saopštenju Ivanka Popović.

Kako je podsetila, osnovni zahtev studenata bio je da zahteva od predsednice Vlade Ane Brnabić da ministra finansija Sinišu Malog razreši ministarske dužnosti, jer njegova javna funkcija nameće sukob interesa u procesu donošenja odluke.

„Studenti su 16. septembra .2019. godine pristali na kompromis i zatražili da umesto zahteva uputim predsednici Vlade preporuku da se smeni ministar finansija. Imajući u vidu činjenicu da sam, od kada sam stupila na dužnost 1. oktobra 2018. godine, preduzela sve potrebne mere i pokrenula proceduru, sa punom odgovornošću garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“, navela je rektorka.

Popović je istakla da upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata Siniše Malog narušava ugled Univerziteta, institucije od nacionalnog značaja, i zato je „u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku“.

„Iz toga razloga, kao rezultat inicijative studenata koji borave u Rektoratu, Senat, Savet i Studentski parlament BU traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra 2019. godine donese svoju konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje. Upravi FON je preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka“, navela je ona.

U saopštenju Popović se ističe da Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina.

„Studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice. Takođe, angažovana lica na obezbeđenju zgrade Rektorata ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata. BU će preuzeti sve raspoložive mere da otkloni eventualne posledice zbog zastoja njegovog rada“, dodaje rektorka.

Ona je pozvala sve aktere u političkom i javnom životu, predsednika države, predsednicu Vlade, ministre, predsednicu Skupštine, poslanike vladajuće većine i sve druge strane „na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije BU, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih“.

„Univerzitet je zajednica onih koji uče i onih koji podučavaju i kao takva predstavlja instituciju koja jedinstveno i samostalno rešava svoje probleme“, rekla je Popović.

Ona je podsetila da je blokada studenata nastupila je u petak, 13.septembra na Dan Univerziteta u Beogradu, zbog, kako su studenti naveli, „neodgovornog ponašanja nadležnlih prema obrazovanju, pada Bu na Šangajskoj listi, remećenja nastavne godine zbog održavanja Evropskih univerzitetskih igara, nedostatka literature za pohađanje nastave.“

(Insajder, foto: Politika)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS