Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website RFZO obezbedio lečenje devojčice na intervenciju Ombudsmana - | K-013 Portal

RFZO obezbedio lečenje devojčice na intervenciju Ombudsmana

RFZO obezbedio lečenje devojčice na intervenciju Ombudsmana

Komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za lečenje urođenih bolesti metabolizma odlučila je o tome da se započne s lečenjem devojčice koja boluje od najtežeg oblika spinalne mišićne atrofije i to lekom "Spinraza", a odluka je doneta nedelju nakon intervencije Zaštitnika građana.

Devojčica će biti prebačena na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "dr Vukan Čupić", dok Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine ne obezbedi formalne i tehničke uslove za nabavku i primenu navedenog leka.

Zaštitnik građana je na sopstvenu iniciojativu pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada RFZO, a nakon saznanja iz medija da devojčica iz Crvenke, koja boluje od najtežeg oblika spinalne mišićne atrofije (SMA), od aprila 2019. leži na Odeljenju intenzivne nege Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i da još nije ušla u program za dobijanje leka, koji zaustavlja progresiju ove retke i teške bolesti.

Odluku je RFZO doneo sedam dana nakon intervencije Ombudsmana.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.