Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šarčević: Digitalna proba male mature, PISA zadaci i novi način štampanja testova - | K-013 Portal

Šarčević: Digitalna proba male mature, PISA zadaci i novi način štampanja testova

Šarčević: Digitalna proba male mature, PISA zadaci i novi način štampanja testova

Učenici osmog razreda će krajem marta raditi probni test male mature digitalno, na računaru, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da je to predviđeno za sve osmake čije su škole opremljene za to, dok će ostali taj test raditi kao i dosad.

"To će ujedno biti i svojevrsni trening, s obzirom na to da će za dve godine svi učesnici završnih razreda u Srbiji malu maturu polagati digitalno, deo novog modela polaganja male mature već je u pripremi", rekao je Šarčević za "Kurir".

Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama kombinovani test će, kako objašnjava, najverovatnije zameniti PISA zadaci.Prema njegovim rečima, ministarstvo planira ove i sledeće godine nabavku 40.000 kompjutera za škole.

Šarčević najavljuje da će se ove godine pregledanje testova raditi takođe digitalno te da će urađeni testovi obezbeđenim kombijima stizati u školske uprave gde će se skenirati pomoću softvera koji je u izradi, a zatim će biti poslati u skening centar u Beograd na pregledanje.

Kaže i da se radi na novinama u štampanju testova, kao i da se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama.

"Imaćemo novu štamparju u Fabrisovoj ulici gde se nalaze Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a u kojoj će se štampati završni ispiti. U pitanju je bezbedna štamparija koja će biti pod odličnim nadzorom", zaključio je Šarčević.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.