Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šarčević najavio uvođenje novog predmeta za osnovce - "Digitalni svet" - | K-013 Portal

Šarčević najavio uvođenje novog predmeta za osnovce - "Digitalni svet"

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, najavio je u Nišu uvođenje novog predmeta za osnovce "Digitalni svet".

Šarčević najavio uvođenje novog predmeta za osnovce - "Digitalni svet"

Ministar je najavio i 860 miliona dinara da bi u školama u Srbiji 2021. godine bilo 70.000 računara. Šarčević je na Univerzitetu u Nišu bio skupu o "okviru za izradu Strategije obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, za oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja".

Aprila će biti predstavljen deo Strategije o investicijama i standardu učenika i studenata, a tokom leta će se videti "kakav će biti rast plata" pošto se izračuna ukupan novac protreban za razvoj Strategije, najavio je Šarčević.

Kazao je da je cilj te strategije da prati svetske i evropske trendove, a "ukupan cilj reforme je da se podigne nivo kvaliteta obrazovanja, prvo na preduniverzitetskom delu, da bismo mogli na akademskom delu da očekujemo mnogo kvalitetnije rezultate, da nemamo samo 'jurenje diploma' ".

Ministar je najavio da će na rad u samo jednoj smeni iduće godine preći 263 osnovne škole, 50 srednjih i pet specijalnih škola. Po rečima ministra, u martu će biti završen kredit za deo zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta i za zgradu Fakulteta za sport u Nišu.Govoreći o problemu sa završetkom nove zgrade Studentskog doma u Nišu, Šarčević je rekao da je uzrok kompanija koja ga gradi jer nema dovoljno radnika, ;radi na mnogo mesta, odugovlači.

"U Kragujevcu smo povukli bankarsku garanciju" takvoj firmi, a to, rekao je ministar, ; može da se dogodi i u Nišu, ali, naglasio je Šarčević, "nadam se da će se kompanija u Nišu urazumiti i završiti posao".

On je rekao da ima para i za završetak stanova za mlade naučnike u Nišu, ali da je i tu pitanje likvidnost kompanije koja ih gradi. "Napravili smo dogovor i mislim da ćemo to odblokirati", izjavio je Šarčević.

Kako je kazao, uredbom Vlade Srbije treba omogućiti da svi mladi naučnici koji konkurišu za stanove u Srbiji, mogu da ih kupe po gradjevinskoj ceni. Skupu na Univerzitetu u Nišu prethodila je konferencija za novinare na kojoj je Šarčević verbalno napao novinare televizije N1 i "Južnih vesti" zbog pitanja o smenjivanju dekana tri niška fakulteta. Šarčević je novinarima poručio da bi "dobili odgovor da su normalni, ali da nisu" i zapretio da će biti "siledžija" ukoliko novinar N1 televizije ne pomeri mikrofon.

(Beta, foto: Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.