Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šarčević: Uskoro jedan predmet – jedan udžbenik - | K-013 Portal

Šarčević: Uskoro jedan predmet – jedan udžbenik

Šarčević: Uskoro jedan predmet – jedan udžbenik

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo planira da izdavačima propiše šta je redovan udžbenik, a šta su dodatna i pomoćna nastavna sredstva, tako da za jedan predmet postoji osnovni udžbenik, a da ostalo štivo koje prati predmet bude u digitalnoj formi.

Kaže i da se svake naredne godine planira još po 10.000 digitalnih učionica i time će sve biti za tri godine digitalizovane i Srbija će imati 30.000 pametnih učinioca.

Najavljuje i da bi od 1. septembra 2020. godine računarstvo trebalo da postane obavezan predmet od prvog do četvrtog razreda, a projekat „Od igre do računara“ ostaje za predškolski uzrast.

Ministar je naveo i da je drugi način za jeftinije udžbenike đačka zadruga. „Ima prostora, đačke zadruge mogu sa cenom da idu i 30 odsto niže“, kaže ministar i dodaje da se insistira na osnivanju đačkih zadruga, jer to nije biznis u školi, već učenje o preduzetništvu.

Upitan da li ima prostora da svi prvaci u Srbiji dobiju besplatne knjige, kaže da se nada, ali da ne može da daje čvrsto obećanje.

„To zavisi od svih nas, postoje budžetske linije i na republičkom i na lokalnom nivou. Tamo gde želi lokalna samouprava da se uključi, niko ne brani. Naprotiv, idemo sinhronizovano„, kaže Šarčević.

On ističe da država svake godine izdvaja sve veća sredstva i da će to iz godine u godinu moći da bude i bolje. „Mi smo uspeli prošle godine da proširimo kategorije onih koji imaju pravo na besplatne udžbenike, tako da to pravo ostvaruju i porodice sa troje i više dece„, kaže ministar.

Dodaje da se pravi mreža i to radi Ministarstvo telekomunikacija, a dok će oni raditi jedinstveni informacioni sistem u prosveti.

Upitan da li će biti povećanja plata u prosveti kaže da je to u sklopu povećanja plata svih zaposlenih u javnom sektoru i da je to više puta najavljivao predsednik države.

„Ko će i koliko imati povećanje, za obrazovanje još uvek nisam čuo, niti smo imali sastanke koji o tome govore“, precizira Šarčević.

(tanjug)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.