Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Savić: Dug bivše SFRJ nije veliko opterećenje za Srbiju - | K-013 Portal

Savić: Dug bivše SFRJ nije veliko opterećenje za Srbiju

Savić: Dug bivše SFRJ nije veliko opterećenje za Srbiju

Profesor ekonomije Ljubodrag Savić rekao je da dug bivše SFRJ nije veliko opterećenje za Srbiju, koja duguje 1,9 milijardi evra.

Savić je za TV "Prva" objasnio da se najveći deo tog duga, milijardu evra, odnosi na Pariski klub, 670 miliona na Svetsku banku, a tu su i Kuvajt i još neki manji dugovi.

On je dodao da će Srbija tokom ove godine po osnovu glavnice i kamate na ove zajmove dati 241,64 miliona evra, a rate će kreditorima plaćati do 2041. godine."To je samo manji deo onoga što danas Srbija duguje", istakao je Savić i naveo da je ukupan dug oko 28,5 milijardi evra.

Savić je podsetio da je bivša SFRJ 1991. godine imala 15 milijardi duga, a danas su se zemlje bivše zajedničke države verovatno približile cifri od 200 milijardi dolara ukupno.

"Taj dug je najvećim delom utrošen na kapitalne objekte koji postoje i danas, dok je jedan deo uzet i za izgradnju fabrika koje su u međuvremenu propale", ukazao je Savić.On je napomenuo da je, prema ugovoru o sukcesiji, Srbija preuzela tačno onoliko dugova koliko je ugovoreno, kada se otcepila Crna Gora.

Savić je rekao da su Hrvatska i Slovenija davno eliminisale dugove, te da nema razloga da to ne uradi i Srbija.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.