Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sindikati traže bar dve neradne nedelje mesečno za radnike u prodavnicama - | K-013 Portal

Sindikati traže bar dve neradne nedelje mesečno za radnike u prodavnicama

Sindikati traže bar dve neradne nedelje mesečno za radnike u prodavnicama

Prodavci u maloprodajnim objektima u Srbiji će, najverovatnije, imati makar dve slobodne nedelje u mesecu - prvu i poslednju, ako ne bude moguće da to bude svaka, tvrde u Asaocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata.

Očekuje se da će uvođenje jednog od ovih modela biti epilog pokrenute rasprave o zabrani rada poslednjeg dana u sedmici, pišu "Novosti". U sindikatu smatraju da nema opasnosti da bi ova mera mogla da dovede do otpuštanja radnika u trgovinama, jer prodavaca ionako nema dovoljno.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindkikata Ranka Savić kaže za "Novosti" da će se na inicijativu Ministarstva trgovine krajem januara održati širi skup na kojem bi se analiziralo eventualno usvajanje ove odluke. Učestvovaće i predstavnici sindikata, nevladinog sektora, potrošača, dobavljača, poslodavaca, a nakon toga će se, kako kaže, izaći sa konkretnijim predlogom.

"Mi se zalažemo za apsolutno ukidanje radne nedelje i veliki sam optimista, očekujem da će neki od modela biti usvojen, jer nailazimo na veliku podršku i trgovinskih lanaca i građana", navodi Savić.Uslov je da odluka o zabrani ne sme da bude selektivna, već mora da se odnosi na sve trgovinske lance. Ovim nisu obuhvaćeni objekti koji moraju da budu otvoreni, kao što su apoteke i benzinske pumpe. Do sada su dva trgovinska lanca podržala ovaj predlog.

Savić napominje za "Novosti" da ne veruje u objavljene podatke iz Crne Gore koji se odnose na posledice uvođenja neradne nedelje i ističe da nema opasnosti da bi u Srbiji moglo da dođe do otpuštanja radnika.

"Mislim da je to propaganda onih koji su se od početka protivili inicijativi. Ne verujem da bi u Srbiji došlo do otpuštanja, jer je toliki manjak, na hiljade ljudi nedostaje i u velikim i u malim trgovinama", objašnava ona.

Kako su prenosili regionalni mediji, od uvođenja zabrane rada nedeljom u Crnoj Gori, pre tri meseca, više od 80 radnika u šoping molovima je dobilo otkaz, a tržni centri su najavili da će se taj broj povećati.

(Novosti)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Najnovije: Na portalu

pena party jul 2024 big pancevo 460x600

letnje snizenje jun 2024 big panacevo 460x600

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city