Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Škole hoće uniforme, roditelji ne bi da plate - | K-013 Portal

Škole hoće uniforme, roditelji ne bi da plate

Nova školska godina počinje za desetak dana, a đake i nastavnike čekaju brojne novine. Tri izmenjena predmeta za sve petake, elektronski dnevnik, ali i uniforme.

One su najavljene u više od polovine škola, a najčešće postavljano pitanje je ko će ih plaćati.

Klupe su spremne za početak školske godine, ali nije izvesno da li se sa prvim zvonom vraćaju i uniforme. Uniformi i ambelmu “da” je u ovoj školi reklo oko dve trećine roditelja mališana do četvrtog razreda. Ali nije zanemarljiv broj onih koji imaju dilemu.

“Mislim da je samo taj ekonomski deo problematičan – koliko će to koštati i koliko će komada trebati da kupe, boje se ljudi da to ne bude nešto preskupo”, smatra Dobrica Stojadinović iz Saveta roditelja.

U Ministarstvu kažu da im do sada pitanja o finansiranju nisu stizala iz škola koje su već izabrale da uvedu uniforme. To je uglavnom tema razgovora sa onima koji odluku tek donose.

“Nudimo pomoć, naročito naše tekstilne i visoke škole imaju mogućnosti da pomognu u šivenju i da to ne bude uopšte plaćeno. Jedan od načina će biti možda i promena Zakona o udžbenicima, gde ćemo gledati da distribucija udžbenika bude i kroz školske zadruge, time ostaju ogromna sredstva rabata koja mogu biti prenamenjena za kupovinu materjala, za kupovinu uniformi”, objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.

Dok se čeka konačno rešenje na čiju adresu će stizati računi za uniforme, šnajderi su, kažu spremni za prve porudžbine. U jagodinskoj konfekciji koja šije uniforme skoro tri decenije novi, neobavezujući propis vide kao šansu tekstilne industrije.

“U svakom slučaju gledano, mi kao tekstilna industrija imamo dobre kapacitete, jer dosta naših firmi izvozi, pa bi to mogli da prebace na domaće tržište. Sve novo što se uvede i što se primeni to adekvatno ima povećanje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika”, ističe inženjer tekstilstva “Angora” Milider Gajić.

U nekim gradovima tekstilna industrija na tu priliku će možda morati da čeka još dve godine. Tada će, bar prema sadašnjim najavama Ministarstva, uniforme biti obavezne u svim školama.

(Rts, Agencije)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS