Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija nije potrošila ni polovinu državnog novca za lečenje u inostranstvu - | K-013 Portal

Srbija nije potrošila ni polovinu državnog novca za lečenje u inostranstvu

lecenje u inostranstvu

Za lečenje oboljenja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji prošle godine je potrošeno 232,4 miliona dinara, što je samo 38,9 odsto od ukupne sume koja je prvobitno planirana za tu namenu u budžetu.

U budžetu za prošlu godinu bilo je planirano da se za lečenje u inostranstvu utroši 596,9 miliona dinara, ali je tokom godine izmenama budžeta ta suma smanjena na 283,9 miliona dinara, prenosi Nova ekonomija.
 
Između ostalog, od novca koji je bio namenjen za finansiranje lečenja u inostranstvu 50 miliona dinara je u decembru prošle godine prebačeno u tekuću budžetsku rezervu.
 
Novac koji je bio namenjen za lečenje u inostranstvu nije potrošen jer je zbog epidemije kovida manje pacijenata poslato na lečenje u inostranstvu, piše Nova ekonomija.
 
Pored toga, povećan je broj predmeta za slanje uzoraka putem brze pošte u inostrane laboratorije, navodi se u predlogu Zakona o završnom računu za 2021. godinu.
 
Prošle godine 17 pacijenata je upućeno na lečenje u inostranstvu, a poslato je 76 uzoraka na dijagnostičko ispitivanje u strane laboratorije.
 
Cilj Vlade je da u 2023. godini broj pacijenata bude 50, a da na ispitivanje bude poslato 90 uzoraka.
 
Usvojenim rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeno je 402 miliona dinara za lečenje u inostranstvu, a predloženim budžetom za 2023. godinu 333 miliona dinara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS