fbpx

Pretraga sajta

Poveži se sa K-013

K-013 Facebook K-013 Instagram K-013 Twitter K-013 Youtube K-013 Linkedin 

K-013 Viber K-013 WhatsApp K-013 Skype K-013 Telegram K-013 RSS

Srbija je danas predala Centru za svetsko nasleđe Unesko u Parizu, nominacioni dosije „Kuturni predeo Bača“ za upis na listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa.

Srbija nominuje Kulturni predeo Bača za Unesko listu svetskog kulturnog nasleđa

Srbija je danas predala Centru za svetsko nasleđe Unesko u Parizu, nominacioni dosije „Kuturni predeo Bača“ za upis na listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja, time je započeta procedura nominacije „Kulturnog predela Bača“ što je kako se navodi, prvi put da Srbija nominuje tu kategoriju kulturnog dobra.

„Na ovaj način, ‘Kulturni predeo Bača’ biće prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji ali i regionu čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je „Kulturni predeo Bača“ deo južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava, na kome život različitih ljudskih zajednica traje neprekidno od ranog neolita do danas, duže od 8.000 godina.

Starović je optužbe SSP nazvao „zlonamernim i besmisleno argumentovanim“, te dodao da u radnom statusu ambasadora Božovića, sa stanovišta naših pravnih regulativa, nema ničeg spornog.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.