Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stranci podižu efikasnost srpske privrede - | K-013 Portal

Stranci podižu efikasnost srpske privrede

Stranci podižu efikasnost srpske privrede

Povećanje stranog vlasništva smanjuje tehničku neefikasnost srpske prerađivačke industrije, navodi se u analizi saradnika biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT).

Analiza MAT-a pokazuje da je prerađivački sektor u Srbiji u periodu od 2010-2018 godine u proseku generisao proizvodnju koja je bila na nivou od 56,6 odsto maksimalnog autputa, što znači da je oko 43 odsto potencijalnog autputa prerađivačkog sektora Srbija izgubila zbog tehničke neefikasnosti.

Posmatrano po godinama, posle 2013, kada je zabeležen drastičan pad tehničke efikasnosti na nivo ispod 53 odsto, prerađivačka industrija beleži rast i već u 2016. godini stepen tehničke efikasnosti je premašio vrednosti iz perioda 2010-2012. godine.



U periodu od 2016-2018 godine tehnička efikasnost srpske prerađivačke industrije se kreće između 58 i 59 odsto.

Analiza MAT-a takođe pokazuje da porast stranog vlasništva u proseku redukuje tehničku neefikasnost, kao i neizvesnost u pogledu tehničke neefikasnosti. Dobijeni rezultati pokazuju da se nivo tehničke neefikasnosti smanjuje u proseku za oko 2,2 odsto za svako povećanje stranog vlasništva od jednog procenta.

(Fonet)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.