Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Struja za domaćinstva poskupela za 3,9 odsto - | K-013 Portal

Struja za domaćinstva poskupela za 3,9 odsto

Struja za građanstvo skuplja za 3,9 odsto

Električna energija za domaćinstva je skuplja za 3,9 odsto, što će račune domaćinstava za prosečnu mesečnu potrošnju uvećati za 100 do 150 dinara.

Cena struje nije menjana duže od dve godine, a ovo poskupljenje odobrila je Agencija za energetiku.

Kako su ranije naveli u EPS-u, i sa povećanjem, cena struje u Srbiji je i dalje među najnižim u regionu. Struja u Srbiji jeftinija je za 7,2 odsto nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto u odnosu na Bugarsku, 79,97 odsto niža nego cena struje u Hrvatske, 85 odsto od Rumunije, 125 odsto od Slovenije.Ministar energetike Aleksandar Antić najavio je poskupljenje struje prošlog meseca, uz napomenu da struja za industriju neće poskupeti.

"Poslednji put je cena struje značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije", rekao je Antić. "Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu", obrazložio je ranije ministar.

(Tanjug)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.