Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sutra je Velika Gospojina - evo šta kažu narodna verovanja - | K-013 Portal

Sutra je Velika Gospojina - evo šta kažu narodna verovanja

Velika Gospojina

Srpska pravoslavna crkva 28. avgusta obeleževa Veliku Gospojinu, odnosno praznik Uspenja Presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, koji je obeležen crvenim slovom.

Uspenje Presvete Bogorodice ili Međudnevnica je dan kada se ona vaznela na nebo i predaola svoj duh u ruke Spasitelja. Predanje kaže da je bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživela sina svoga i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Kako prazniku prethodi dvonedeljni post, 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki. U nekim krajevima smatraju da je u periodu između dve Gospojine, Velike i Male najbolje brati lekovito bilje kojim se leče zarazne bolesti.

Po celoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori. Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslave crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Jedno verovanje kaže da na ovaj dan ne treba obavljati poslove u kući i oko nje. To se naročito odnosi na žene. Nije dobro raditi bilo šta rukama niti započinjati nove poslove.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.