Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SzS: Promene u RTS-u i REM-u do 15. septembra ili bojkot - | K-013 Portal

SzS: Promene u RTS-u i REM-u do 15. septembra ili bojkot

Savez za Srbiju

Veoma poštujući organizatore i strukovna udruženja koja učestvuju na okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka, dužni smo da uoči trećeg okruglog stola konstatujemo da nas ovaj format ne približava onome što je traženo od strane opozicije, potpisnika “Sporazuma sa narodom” i organizatora protesta “1 od 5 miliona”.

 

Prvo, ovo nisu obavezujući direktni pregovori između vlasti i opozicije, već neobavezujući okrugli sto. Drugo, tema okruglog stola nisu zaključci i preporuke Stručnog tima protesta “1 od 5 miliona” za održavanje fer i poštenih izbora koji su prihvaćeni od strane opozicije, ali o kojima se vlast još uvek nije oglasila.

Da bismo konačno došli do ispunjenja zahteva sa protesta koji su održani u više od 100 gradova i opština širom Srbije u poslednjih devet meseci, mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom na koji bi obe strane stavile svoj potpis i koji bi odmah bio primenjivan u potpisanim rokovima. Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka.

Kako bi stvari bile jasne, predlažemo organizatorima trećeg okruglog stola da se na dnevni red stavi obavezujući dokument kojim se svi potpisnici kao parlamentarne političke snage obavezuju da će do 15. septembra doći do promena u RTS i REM kroz zakonitu skupštinsku proceduru, a u skladu sa preporukama ekspertskog tima 1 od 5 miliona. Ako to vlast prihvati, onda ima smisla nastaviti dalje razgovore i dogovore oko preostalih uslova za slobodne izbore. Pitanje slobode medija nije pitanje samo 45 dana tokom trajanja izbornog procesa, već pre svega medijskih sloboda između dva izborna ciklusa kada u Srbiji vlada totalni medijski mrak. Ukoliko vlast ne bude spremna da prihvati jedan ovakav dogovor, to znači da ne žele nikakav dogovor, a posebno ne žele ništa da promene u sferi slobode medija koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore. U tom slučaju dolazi vreme za proglašenje bojkota nastupajućih izbora,  navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.