Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Termovizijske kamere na beogradskom aerodromu zbog virusa korona mere temperaturu putnicima - | K-013 Portal

Termovizijske kamere na beogradskom aerodromu zbog virusa korona mere temperaturu putnicima

"Kovid 19" odnosno virus korona je potvrđen u devet evropskih zemalja. U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja. Od kraja januara uvedene su i dodatne kontrole putnika na našim aerodromima.

Termovizijske kamere na beogradskom aerodromu zbog virusa korona mere temperaturu putnicima

Termovizijske kamere na beogradskom aerodromu do sada su reagovale šest puta, a analize su pokazale da su putnici imali respiratorne infekcije. Među njima je bio putnik iz Štutgarta koji je imao temperaturu 38,8 stepeni.

Granični sanitarni inspektor Raša Milanov rekao je za RTS da ukoliko putnik ima visoku temperaturu, procedura zavisi od toga kolika je temperatura, pa se reaguje u skladu sa algoritmom, standardnom operativnom procedurom koju je izradio "Batut" u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.Temperatura od 37 do 38 stepeni je takvog karaktera da se putnicima određuje mera zdravstvenog nadzora ukoliko putnici dolaze iz Kine, ali ne iz Vuhana, iz pokrajine Hubej, objasnio je Milanov. Ukoliko je temperatura veća od 38 stepeni, Milanov kaže da bi se takvi putnici bez obzira na to odakle dolaze, iz kog dela Kine, stavili u karantin.

Milanov kaže da su termovizijske kamere tako pozicionirane da svi putnici koji dolaze u zonu pasoške kontrole prolaze pored dve kamere.

"Kada silaze niz stepenice i kada uđu u red za pasošku kontrolu i tada su po mernim tačkama - na jednoj kameri ima sedam, na drugoj devet mernih tačaka - putnici fokusirani i njima se automatski meri temperatura", objasnio je Milanov.

Tehnički se može reći da svi putnici prođu kroz zonu gde se meri temperatura."Ako putnik u trenutku kontrole nema visoku temperaturu svakako ga ne možemo staviti u karantin, nije neophodno doneti meru nadzora", kaže on. "Svim putnicima koji dolaze iz Kine, generalno, kada inspektor proceni da dolaze iz područja gde postoji rizik saglasno algoritmu i standardnoj proceduri - tim putnicima se uručuju zdravstvena upozorenja", kaže Milanov.

To upozorenje uručuje neposredno kada je moguće sam inspektor, službenici pasoške kontrole - Uprave za graničnu policiju i aerodromski službenici.

"Savet putnicima koji putuju u područja obuhvaćena epidemijom - da odlože putovanja za neko bolje vreme, ali ako već moraju da putuju, da u skladu sa preporukama koje svakodnevno mogu čuti preko medija koriste sredstva zaštite - maska, pranje ruku toplom vodom i sapunom", rekao je doktor.Svetska zdravstvena organizacija koja je bila u spoljnoj kontroli za virus korona ocenila je Srbiju pozitivno, odnosno da je država spremna za sve mogućnosti.

(RTS)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.