Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tim Vojske Srbije spreman za učešće u operaciji EU Atalanta - | K-013 Portal
vojska, atalanta, vojska srbije

Tim Vojske Srbije spreman za učešće u operaciji EU AtalantaMinistarstvo odbrane saopštilo je danas da je na sidrištu "Ušće" u Beogradu ove nedelje realizovana taktička vežba "Pirat 2022", tokom koje je proverena borbena sposobnost tima Vojske Srbije za učešće u Vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije "Atalanta".

Vežba je deo standardnih priprema timova Vojske Srbije za zaštitu brodova koji prevoze hranu do luka na Rogu Afrike u okviru programa Ujedinjenih nacija za borbu protiv gladi u Somaliji, kojima zaštitu pružaju snage angažovane u ovoj operaciji Evropske unije.

Pripadnici dvanaestočlanog tima iz sastava Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre" su na vežbi demonstrirali odličnu osposobljenost, pokazavši tako da su u potpunosti spremni za zaštitu brodova od piratskih napada i drugih pretnji po bezbednost u vodama Indijskog okeana i Adenskog zaliva.

Kontrolu pravilnosti radnji i poštovanja međunarodnih standarda obučenosti koje jedinica treba da dostigne izvršio je evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije.

Vojska Srbije učestvuje u vojnoj operaciji "Atalanta" od aprila 2012. godine, angažovanjem štabnih oficira u komandi snaga na brodu i u Operativnoj komandi misije na kopnu, a od decembra 2013. godine i periodičnim angažovanjem autonomnih timova za zaštitu brodova, u skladu sa potrebama misije i u dogovoru sa partnerima iz Evropske unije.

loading...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.