Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Trećina zaposlenih "kod privatnika" bila na ivici fizičkog sukoba s poslodavcem - | K-013 Portal

Trećina zaposlenih "kod privatnika" bila na ivici fizičkog sukoba s poslodavcem

Trećina zaposlenih "kod privatnika" bila na ivici fizičkog sukoba s poslodavcem

Čak 28 odsto od 5.000 ispitanih radnika u privatnom sektoru priznaje da je bilo na ivici fizičkog obračuna sa svojim poslodavcem, pokazuje istraživanje udruženja Pobuna Srbije.

Prema njihovom istraživanju tri odsto ispitanih radnika priznaje da su se fizički sukobili sa svojim poslodavcem, prenosi list Danas.

Skoro svi sukobi su, kako se navodi, rešeni „nagodbom“ koja podrazumeva sporazumni otkaz i odustajanje od svih potraživanja prema poslodavcu u zamenu za odustajanje od krivičnog gonjenja.

Sukob se u oko 90 odsto slučajeva, kako pokazuje istraživanje, dogodio zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza kao što su pravo na godišnji odmor, pauzu, redovnu isplatu mesečne zarade. Najveći broj radnika ističe da je do nasilja došlo zbog neisplaćenih zarada.

Ističe se i da je tek u nešto manje od oko 10 odsto slučajeva do sukoba došlo zbog slučajeva mobinga ili zbog nesuglasica na ličnom planu. Nije pohvalna činjenica koja nam pokazuje da su zbog novca i redovne zarade mnogi spremni da trpe mobing.

Poražavajuća činjenica jeste i to što prilikom fizičkog sukoba koji se desi između zaposlenog i poslodavca, gotovo uvek niko od ostalih zaposlenih ne želi ili ne sme da svedoči u korist zaposlenog iako su bili svedoci da je njihov kolega napadnut od strane poslodavca.

Nasiljem se dakle, zaključuju, ništa ne rešava samo se stanje pogoršava. Vaša potraživanja nećete naplatiti tako što ćete zatvoru u živeti.

Ispitivanje je obavljeno dva puta u periodu od 18.02 – 10.08.2018. i od 04.03.2019. – 10.01.2020, preko telefona, društvenih mreža i neposrednim popunjavanjem ankete uz pomoć anketara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu.

(Danas)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.