Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Srbiji 37 odsto punoletnog stanovništva puši - | K-013 Portal

U Srbiji 37 odsto punoletnog stanovništva puši

Pušenje cigareta

Danas se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima, a Srbija ga dočekuje sa zabrinjavajucjom statistikom - čak 37 odsto punoletnog stanovništva puši, a u porastu je i broj onih koji puše nargilu.

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", sprovedenom 2018. godine, u porastu je broj onih koji su probali nargilu i taj broj je porastao sa šest na devet odsto.

Istraživanje je pokazalo da svaki deseti učenik starosti 13 do 15 godina puši, a da svaki peti učenik koji puši cigarete osim cigareta puši i nargile, dok 12,8 odsto koristi cigarete, nargile i elektronske cigarete.

Pomoćnica ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić istakla je Srbija posvećena zaštiti zdravlja građana naročito u pogledu zaštite stanovnitšva od duvanskog dima.

"Ministarstvo zdravlja usvojilo je Strategiju zaštite stanovništva od duvanskog dima, kao i Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, a u narednom periodu planirano je da se ide i u izmenu ovih dokumenata, u skladu sa preporukama struke i iskustvima drugih zemalja", istakla je Kneginjić, a navedeno u saopštenju KCS.

Šef Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša istakao je da Srbija ima odličnu startnu poziciju da prihvati moderni zakon o duvanskoj kontroli.

"Imamo izuzetne pozitivne primere iz drugih zemalja, a SZO ce ponuditi svu potrebnu pomoć Ministarstvu zdravlja i ostalim partnerima u Srbiji, kako bi zakon i druge mere bili prihvaćeni što pre", istakla je on.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije dr Verica Jovanović pojasnila je da je pušenje jedan od glavnih faktora rizika koji uzrokuju veliki broj hroničnih bolesti.

"U Srbiji se poslednjih deset godina beleži porast i u obolevanju i u umiranju od raka pluća, a porast je više nego duplo veći kod žena nego kod muškaraca", naglasila je Jovanović.

Muškarci u Srbiji su po stopi obolevanja i umiranja na drugom mestu, odmah posle muškaraca u Mađarskoj, a žene u Srbiji su takođe u višem riziku obolevanja i umiranja od raka bronha i pluća, ali manje od žena u Mađarskoj, Danskoj i Holandiji.

Prema podacima Registra za rak Instituta Batut svake godine se u proseku registruje više od 5.500 novoobolelih osoba oba pola od raka bronha i pluća, a bitku sa ovom opakom bolešću izgubi više od 4.600 osoba.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.