Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Uredbom Vlade Srbije kreće privatizacija namenske industrije - | K-013 Portal

Uredbom Vlade Srbije kreće privatizacija namenske industrije

Uredbom Vlade Srbije kreće privatizacija namenske industrije

Poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je nedeljama upozoravala na uredbu Vlade Srbije kojom će početi privatizacija namenske industrije.

Vlada Srbije osnovala je grupaciju „Odbrambena industrija Srbije“ koju čine proizvodjači naoružanja i vojne opreme čiji je većinski osnovni kapital državni ili društveni, a Tepić je ocenila da će ta grupacija biti štetna.

„I evo je! Nedeljama sam upozoravala na ovu uredbu Vlade kojom kreće privatizacija namenske. Alarmirala sam da sve fabrike stavljaju pod svoju šapu. Do sada su državne tate radile na štetu namenske. Sada će ‘legalno’ i Vlada. Spakovali su uredbu ispod žita 31. decembra“, navela je Tepić na „Tviteru“.

Vlada Srbije osnovala je grupaciju koja počinje da radi u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Uredbe o grupaciji Odbrambena industrija Srbije, a cilj njenog formiranja je ostvarivanje strateških interesa Republike Srbije u proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Uredba je objavljena u Službenom glasniku 31. decembra 2019. godine, a stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

Ukupan udeo državnog ili društvenog kapitala kod proizvođača ne može biti manji od 51 odsto, a grupaciju čine pravna lica koja su nosioci odbrambenih i bazičnih tehnologija i koji imaju status proizvođača naoružanja i vojne opreme.

Navedeno je da je državni kapital, u skladu sa Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kapital Srbije, organa i organizacija i javnih preduzeća koje je osnovala Srbija.

Pravna lica, nosioci odbrambenih tehnologija, članovi grupacije su: kompanija „Prva iskra – namenska proizvodnja“ a.d. Barič, preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“ a.d. Lučani, „Prvi partizan“ a.d. Užice, „Zastava oružje“ a.d. Kragujevac, kompanija „Sloboda“ a.d. Čačak, holding korporacija „Krušik“ a.d. Valjevo.

Članovi su i „Prva petoletka namenska“ a.d. Trstenik, „Teleoptik žiroskopi“ d.o.o. Zemun, korporacija „Trajal“ a.d. Kruševac, holding kompanija pamučni kombinat „Jumko“ a.d. Vranje, „Zastava Tervo“ d.o.o. Kragujevac, „FAP korporacija“ a.d. Priboj, „Utva avio industrija“ d.o.o. Pančevo, „Borbeni složeni sistemi“ d.o.o. Beograd i „Belom“ d.o.o. Beograd.

Nosioci bazičnih tehnologija i članovi Grupacije su „PPT TMO“ a.d. Trstenik, „Zastava Kovačnica“ a.d. Kragujevac, „Kovački centar“ d.o.o. Valjevo i „Corun Holding“ d.o.o. Užice.

Toj novoj grupaciji mogu pripadati i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom i kod kojih se utvrdi strateški interes u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, preneli su mediji.

(Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.