Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Usvojen budžet za 2017. godinu - | K-013 Portal

Usvojen budžet za 2017. godinu

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2017. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa dificitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Za budžet je glasalo 153 poslanika, protiv je bilo 26 poslanika, dok nije glasalo troje poslanika.

Ukupni rashodi budžeta će biti veći za 69,1 milijardu dinara od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto BDP.

Budžet za iduću godinu planiran je na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je ranije tokom rasprave u parlamentu o predloženom budžetu za 2017. godinu da smo napravili čvrsto i stabilno finansiranje i da je ovo najbolje krojen, a realno skrojen budžet.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Planirano je uvećanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture, kao i zaposlenima u pravosuđu (osim sudija i tužilaca) za pet odsto.

Na veće zarade mogu da računaju i zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda za šest procenata, zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda za tri posto, a prevdijeno je povećanje plata u naučno-istraživačkoj delatnosti - istraživačima i pomoćnom osoblju za pet procenata (osim istraživačima koji imaju radni odnos zasnovan na fakultetu).

Od 1. januara i penzioneri će dobiti uvećane penzije za 1,5 procenata.

Budžetom za iduću godinu AP Vojvodina dobija 7,3 odsto sredstava iz državne kase.

Skupština nije prihvatila amandmane SNS na predloženi budžet kojim su tražili smanjenje plata Zaštitnika građana i Poverenika za infromacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koje su, kako su ranije naveli ti poslanici, podneli da bi skrenuli pažnju da su plate pojedinih funkcionera neprimereno visoke.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o budžetskom sistemu, kojima je zabrana zapošljavanja u državnoj službi produžena do kraja 2017. godine.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.