Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Utajili milijarde izbegavajući ekološku taksu, podnete prekšajne prijave - | K-013 Portal

Utajili milijarde izbegavajući ekološku taksu, podnete prekšajne prijave

Gume

Deo uvoznika proizvoda na koje se plaća ekološka taksa lane su zaobišli ovu obavezu.

Podaci Agencija za zaštitu životne sredine pokazuju da je van budžeta Fonda za zaštitu životne sredine ostalo čak 4,8 milijardi dinara. To su postigli tako što nadležnima nisu dostavljali tačne podatke o uvezenim količinima proizvoda. Među najneiskrenijima, kako kažu u Agenciji, bili su uvoznici automobila i automobilskih guma, prenose Novosti.Agencija za zaštitu životne sredine do ovih podataka je došla zahvaljujući softveru koji je ukrstio podatke Uprave carina i brojke koje su njima dostavljene. Sada podnosi prijave protiv uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada. Inače, Agencija godišnje prikupi oko deset milijardi dinara od ove takse.

"Kompanije imaju zakonsku obavezu da tačnu količinu uvezene robe prijave Agenciji. Mnogi to nisu učinili pa je za 2018. godinu podneto 1.961 prekršajna prijava. U periodu od 2016. do 2018. godine je spremno 357 krivičnih prijava protiv onih koji su lažirali podatke.

Pokazali smo da takvo ponašanje nije moguće jer imamo softver koji je umrežio podatke sa carine i podatke kojima raspolaže Agencija. Ideja nije da bilo ko trpi represiju, već da se stvori fer utakmica na tržištu", kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

(Novosti)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.