Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vesić: Na beogradskom aerodromu MUP uskoro postavlja automatske čitače pasoša - | K-013 Portal

Vesić: Na beogradskom aerodromu MUP uskoro postavlja automatske čitače pasoša

vesić, automatski čitači pasoša

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" uskoro će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) postaviti kapije na kojima će se automatski očitavati pasoši, što će omogućiti brži protok putnika prilikom pasoške kontrole, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. "Putnici više neće morati da čekaju na kontrolu samo kod policajca već će moći da prođu kroz ovu kapiju gde se samo skenira pasoš i lice i automatski prolazite, što je četiri puta brže nego običan prolaz", rekao je Vesić.

Ministar je zahvalio svima u MUP koji su radili na tome, posebno ministru Bratislavu Gašiću.

"Oni će već početkom juna za sezonu imati te čitače i to će bitno ubrzati pasoške kontrole što je bio jedan od problema jer kada na aerodrom, bilo gde u svetu, dođe veliki broj aviona, uvek imate gužve", rekao je Vesić.

On je naveo da ima redovne sastanke sa ljudima koji rade na beogradskom aerodromu i podsetio da je posao "ground handlinga" na tom aerodromu preuzela da vodi britanska kompanija "Menzies Aviation" koja je među najboljima na svetu.

"Ukazujem im na sve probleme koji ih čekaju tako da se nadam da ćemo ove godine imati mnogo manje problema i ući spremnije u sezonu nego prethodne", rekao je Vesić.

On je podsetio da je posle 33 godine uspostavljan i let "Er Srbije" na liniji Beograd-Mostar.

"Povratna karta za taj let je 104 evra i siguran sam da će postati profitabilan jer oni koji putuju prema Beogradu iz Mostara, a tamo zaista živi veliki broj građanki i građana, mogu iz Beograda da lete na više od 80 destinacija širom sveta", rekao je Vesić i dodao da ne postoji bolje povezan aerodrom u regionu od beogradskog.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, on je između ostalog pomenuo i izgradnju beogradskog metroa navodeći da su naručene dve TBM mašine, takozvane "krtice", koje kopaju tunelske cevi kojima će ići metro.

"One će početi da rade 2026. i radiće dve godine", rekao je Vesić i dodao da će se istovremeno kopati od Belih voda prema sajmu i od Karaburme prema sajmu.

Što se tice stanica metroa, ministar je dodao da će već ove godine početi pripremni radovi, a da će 2025. početi da se rade stanice Železnik, Makiš, Bele vode, Trgovačka, Savski trg koja je posebno značajna jer će se tu ukrštati prve dve linije metroa, zatim stanica Mostar i Pančevački most.

Kako je dodao, 2026. će se raditi stanice Žarkovo, Požeška, Banovo brdo, Ada Ciganlija, sajam, Trg Republike, zatim stanica Skadarlija odnosno Bajlonijeva pijaca koja je takođe značajna jer će se raditi sa novom pijacom, kao i Dunav stanica.

Sve stanice na prvoj liniji metroa će biti završene i ta linija će biti u funkciji od 2028. godine, dodao je Vesić.

On je istakao i da se Srbija razvija uz sve ekonomske teškoće u kojima se nalazi svet i da se nastavlja sa politikom predsednika Vučića, a to je izgradnja autoputeva, brzih saobraćajnica i brzih pruga.

Kako je dodao u julu ove godine će biti završena brza pruga između Novog Sada i Subotice, a u decembru će krenuti brzi vozovi prema Subotici, pa će se od Beograda do Subotice putovati sat i deset minuta.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS